Vesti Održan skup Zlatibor na skijama

Održan skup Zlatibor na skijama

Zlatibor | 02.06.2013. | skijanje.rs
zlnaskijama31052013plv3

U sklopu obeležavanja 120 godina turizma na Zlatiboru, u petak 31. maja 2013. godine je održan skup "Zlatibor na skijama". Bila je to prilika da se prisutni u prepunoj kongresnoj sali hotela Mona podsete a mnogi prvi put i čuju o dubokim korenima tradicije Zlatibora u smučarskom trčanju i biatlonu. Da se podsete da su se u zlatiborskim selima pravile skije u radionicama majstora kovača i stolara, da su sva seoska deca znala da skijaju, da se podsete na prve zabeležene dolaske turista koji su dolazili zbog skijanja po snežnim zlatiborskim vrhovima '30 godina prošlog veka...vesti/u-norveskoj-ambasadi-obelezeno-120-godina-od-dolaska-henrika-angela-na-balkan/

Otvarajući skup, dobrodošlicu prisutnima je poželeo Milan Stamatović - Predsednik Opštine Čajetina. Zatim je prezentaciju "120 godina turizma na Zlatiboru" je održao Darko Đurović - Direktor Turističke organizacije Zlatibora i pri tom predstavio razvoj Zlatibora u savremeni smučarski centar.

Milan Stamatović - Predsednik Opštine Čajetina
 
Darko Đurović - Direktor Turističke organizacije Zlatibora

Skup je uveličao, ne samo svojim prisustvom, nego i aktivnim učešćem na njemu Njegova Ekselencija Nils Ragnar Kamsvåg ambasador Norveške u Srbiji. On je govorio o Norveškom kapetanu Henriku Angelu koji je pre 120 godina boravio na Balkanu i koji je učio Crnogorce i Srbe skijanju, a među njima i budućeg kralja Srbije, tada princa Petra Karađorđevića.

 

O istorija smučanja na Zlatiboru i uticaju kapetana Henrika Angela na razvoj smučanja u Srbiji govorio je Miloš Glišović - Predsednik Upravnog odbora SK Zlatibor. Pritom je predstavio i Smučarski klub Zlatibor koji svojim kontinuiranim radom od 1938. neguje tradiciju bavljenja smučarskim trčanjem i biatlonom.

Istaknut je najslavniji period postojanja kluba 70-tih i 80-tih godina. Pa 90-te godine stagnacije usled poznatih događanja, i ponovno aktiviranje i razvoj kluba nakon 2000. godine. Ono čemu se sada u klubu teži je obezbeđivanje dovoljne količine besplatne skiopreme za uključivanje što većeg broja dece iz Zlatiborskih škola. Redovna priprema homologizovanih staza na Tić polju privukla je kako strane tako i domaće ljubitelje ovog sporta. U Murtenici je, posle više od 20 godina pripremljena staza u dužini od 10km za klasičnu tehniku.

Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina, je dodelio dve posebne zahvalnice - Norveškom abasadoru Nils Ragnar Kamsvågu za doprinos u afirmaciji i razvoju skijaškog trčanja na Zlatiboru i 76-godišnjem Iliji Glišoviću, pioniru skijanja na Zlatiboru i nekada veoma uspešnom takmičaru. Uručio je i Rešenje o dodeli stipendije najuspešnijem Zlatiborskom takmičaru u skijaškom trčanju Sanjinu Dizdareviću.

Dodela zahvalnice Iliji Glišoviću Dodela stipendije Sanjinu Dizdareviću

Prezentacijom "Napad na Soči sa Zlatibora" predstavio se Milanko Petrović, najuspešniji srpski biatlonac i smučar trkač, osvajač dve A norme za ZOI 2014 u Sočiju. Govorio je o svom takmičarskom putu zajedno sa svojim trenerom Tihomirom Milosavljevićem, o uspehu, takmičenjima, odricanjima, putovanjima, anegdotama...

Učesnici skupa su zatim imali priliku da pogledaju izložbu o skijanju na Zlatiboru i kroz brojne eksponate starih skija, novinskih članaka, knjiga o smučanju, brojnih osvojenih medalja na smučarskim takmičenjima širom Jugoslavije,  se uvere koliko su duboki koreni smučanja na Zlatiboru.


Postavka na ovoj prigodnoj izložbi je omogućila da se vidi kako je napredovala smučarska oprema, jer su pored starih bili izloženi i najnoviji modeli skija kao i roler skija za letnju varijantu takmičenja i trening.


Ovaj veličanstveni i uspešan skup "Zlatibor na skijama" su organizovali Opština Čajetina, TO Zlatibor i Smučarski klub Zlatibor.

 

 

Komentari