Vesti OC „Jahorina“ planira investicije od 33,4 miliona KM.

OC „Jahorina“ planira investicije od 33,4 miliona KM.

Jahorina | 13.03.2019. | capital.ba
jah pl 2 960x584

Prema investicionom planu OC „Jahorina“ planira ove godine investicije od 33,4 miliona KM. Olimpijski centar „Jahorina“ planira ove godine i da se zaduži za 16 miliona maraka, ali i da nastavi rasprodaju državne imovine na toj planini.

Najvrednija investicija je projektovanje i izgradnja Gondole Javor-Partizan vrijednosti 16 miliona KM, te projektovanje i izgradnja „mountin kostera“ sa pripadajućim objektom u vrijednosti 3,5 miliona KM. Planom za 2019. godinu predviđeno je da se manja investiciona ulaganja od 140.000 KM realizuju putem finansijskog lizinga.

U Srednjoročnom planu razvoja OC „Jahorina“ za period 2019 – 2021. godina, koji će se naći na dnevnom redu vanredne Skupštine akcionara 22. marta, navodi se da je u planu prodaja određene imovine.

Podsećamo, najveći državni hotel na Jahorini „Bistrica“ već je prodat kompaniji „Batagon International“ za 5,9 miliona, a ove godine u planu je i prodaja druge imovine.

U okviru Srednjoročnog plana finasijski rashodi od 2019. godine sadrže kreditno zaduženje do 16 miliona KM za prioritetna investiciona ulaganja.

„OC „Jahorina“ će u skladu sa usvojenim planom nastaviti investiciona finasiranja iz vlastitih sredstava, kroz očekivano uknjiženje i prodaju lokacija, kao i putem manjih subvencionisanih projekata. Planiran je kontinuitet u stabilnom poslovanju pa ćemo u 2019. godini raditi na pronalaženju povoljnog dugoročnog finansijskog zaduženja u iznosu od 16 miliona KM“, naveo je direktor OC „Jahorina“ Dejan Ljevnaić u Srednjoročnom planu razvoja.

OC „Jahorina“ u prošloj godini je zabilježila dobit od 41.101 KM. Ski centar je imao dobit 1,35 miliona KM, dok je ugostiteljstvo završilo u minusu od 1,31 milion KM.

Uposlenost kapaciteta u sezoni 2017/2018 ostvarena je za 131 dan i brojem skijaša od 184.416, što je za 50 odsto više od prethodne sezone.

U Olimpijskom centru, pored domaćih i regionalnih turista, nadaju se i Kinezima, ističući da se u Kini 2022. godine održavaju Olimpijske igre, a čiji sportisti moraju negde da treniraju za taj događaj.

Poslije Kine, nova potencijalna tržišta za Jahorinu su zemlje u kojima aviosaboraćaj igra glavnu ulogu, a to su Turska, Mađarska, Rumunija, Rusija, Bugarska i Grčka.

„Moramo svojom kompletnom uslugom koju ćemo ponuditi turistima iz ovih zemalja omogućiti da dođu avionom i da ih od izlaska iz aviona preuzmemo i obezbijedimo sve potrebne usluge i opremu za skijanje. Prvo šta treba rešiti na nivou države je javni prevoz od Sarajeva do Jahorine“, navedeno je u planu OC „Jahorina“.


      Izvor: CAPITAL: Svjetlana Šurlan

 

Komentari