Vesti OC Jahorina obnavlja ski centar Igrišta

OC Jahorina obnavlja ski centar Igrišta

Vlasenica, BIH | 13.02.2021. | capital.ba
Igrista ge 2

Olimpijski centar Jahorina planira da u izgradnju ski-centra Igrišta kod Vlasenice uloži 32 mil KM u iduće tri godine, a da taj novac obezbedi zaduženjem putem prodaje akcija.

OC Jahorina je u Plan poslovanja za 2021. godinu, koji tek treba da bude razmatran u martu, stavio i razvoj nekadašnjeg ski-centra Igrišta kod Vlasenice.

- Projekat obuhvata potpunu rekonstrukciju ski-centra koja će podstaknuti razvoj opština Vlasenica i Han Pijesak, kao i razvoj celokupnog istočnog dela Republike Srpske - naveli su u OC Jahorina.

Ski-centar bi trebalo da ima tri glavne osnežene staze dužine oko 4.750 metara, a planirani su i zabavni zimsko-letnji sadržaji. Za ski-centar Igrišta predviđena je gradnja jednog šestoseda ukupne dužine 820 metara i kapaciteta 3.000 skijaša na sat, kao i pokretne trake dužine 150 metara, kapaciteta 1.500 skijaša na sat.

Predviđanja su da će izgradnja skijališta kod Vlasenice koštati 32 mil KM u iduće tri godine.

- Dodela ski-centra Igrišta na upravljanje OC Jahorina zahteva i donošenje odluke o strateškom investiranju i finansiranju putem nove emisije akcija - naveli su u OC Jahorina.

U Olimpijskom centru su pripremili i odluku o formiranju poslovne jedinice Ski-centar Igrišta koji će delovati u okviru OC i neće biti posebno pravno lice.

Kako podseća portal Capital, Vlada Republike Srpske je sredinom prošle godine donela odluku kojom je OC Jahorina dala na upravljanje Igrišta na period od 30 godina, bez naknade.

Višegodišnje propadanje

Ski-centar Igrišta nekada je bio jedan od najvećih ski-centara, ali je godinama unazad uništavan i devastiran. Imovina na samom skijalištu je pokradena, poskidane su žice i koturovi na ski-liftovima, elektromotori, ski-oprema te devastirani gotovo svi objekti.

Hotel Panorama prodat je i pretvoren u svadbeni salon.

Vlada RS je 2008. godine kupila imovinu propalog hotelsko-turističkog preduzeća Zvijezda iz Vlasenice i formirala akcionarsko društvo Igrišta i tada je dio kapaciteta djelimično renoviran. Uložen je milion maraka.

Međutim, ni to nije pomoglo da se ovaj centar oporavi, te je u maju 2016. godine pokrenut stečaj, a dug centra bio je 1,72 mil KM. Od prodaje brvnare, poslovnog prostora i jednog automobila prikupljeno je svega 42.000 maraka.


      Izvor: Capital.ba    Svjetlana Šurlan

 

Komentari