Vesti Novogodišnja turneja "Četiri skakaonice"

Novogodišnja turneja "Četiri skakaonice"

GER, AUS | 28.12.2020. | eurosport.rs
t4s opengraph 960x584

Svake godine od 1952. Nemačka i Austrija su domaćini takmičenje o čijem osvajanju sanja svaki ski skakač. Od Oberstdorfa, preko Garmiš Partenkirhena i Insburka do Bišofshofena najbolji ski skakači će se i ove sezone boriti za trofej.
Prvi skokovi u ovoj "staroj" godini održaće se u Oberstdorfu, dok su za prvi dan nove 2020. godine rezervisani skokove u Garmiš Partenkirhenu. Nakon Nemačke, domaćin druge polovine Novogodišnje turneje je Austrija. Tako će trećeg dana januara ljubitelji zimskih sportova uživati u takmičenju u Insburku, a tri dana kasnije i u Bišofshofenu gde se očekuje i veliko finale.

Tokom novogodišnje turneje boduju se rezultati sa sva četiri takmičenja, a najvredniju nagradu "Zlatnog orla" osvaja skakač sa najviše bodova. Kvalifikacije su na programu dan ranije, pre zvaničnog takmičenja, nakon kojih plasman u završnicu obezbeđuje 50 takmičara, koji se potom dele u 25 parova. Zatim u drugu rundu plasman obezbeđuje 25 pobednika iz duela, plus petorica sa najboljim skokovima.

Tokom istorije duge 67 godina, bilo je mnogo turneja za pamćenje. Ipak, bilo je potrebno da prođe više od 40 godina da bi u sezoni 2001/2 nemački skakač Sven Hanavald zablistao na sve četiri skakaonice i našao se na pobedničkom postolju. Šesnaest godina kasnije isto je učinio i Poljak Kamil Stoh, a prošle sezone je sve četiri skakaonice osvojio i Rjoju Kobajaši.

I ove sezone, četiri stanice u dve države okupiće najbolje ski skakače. Turneja tradicionalno počinje 28. januara u Oberstdorfu, kada su na programu kvalifikacioni skokovi, a dan kasnije sledi prvi takmičarski dan. Poslednjeg dana decembra pratimo kvalifikacije u Garmiš-Partenkirhenu, dok je prvi dana nove godine rezervisan za drugu rundu skokova. Potom se karavan seli za Austriju. Prvi domaćin je Inzbruk 3. i 4. januara, dok ćemo ime pobednika i dobitnika Orla saznati 6. januara u Bišofshofenu.

Turneja Četiri skakaoniceove godine će biti nešto drugačija od dosadašnjih, zbog Kovid pandemije na tribinama neće biti gledalaca da bodre najbolje svetske skakače u Oberstdorfu, Gramiš-Partenkirhenu, Inzbruku i Bišofshofenu.

Ali treba imati u vidu da je istorija pokazala da su u proteklih dvanaest godina samo četiri puta favoriti, koji su u Obersdorf stigli kao vođe Svetskog kupa, pobedili na Četiri skakaonice. To su bili Rjoju Kobajaši u sezoni 2018/2019, Peter Prevc iz Slovenije u 2015/16. i dvojac iz Austrije Gregor Šlirencauer (2012/13.) i Tomas Morgenštern (2010/11.). Pre i nakon toga, glavni favoriti uglavnom nisu imali sreće. Švajcarski ski skakač Simon Aman dva puta zaredom je startovao na Četiri skakaonice kao glavni favorit i vodeći na Svetskom kupu, pa ipak nikada nije slavio na Novogodišnjoj turneji.

Na 69. izdanju titulu će braniti Poljak David Kubacki, koji je napravio iznenađenje prethodne sezone, kada je nakon samo jedne pobede postao šampion, dok je Lindvik sa dve pobede ostao bez Orla.

Novogodišnju turneju "Četiri skakaonice" možete pratiti na Eurosportu i Eurosport Plejeru.

28.12. 16:15h    Oberstdorf, Kvalalifikacije
29.12. 16:15h    Oberstdorf, Finalna runda

31.12. 13:45h    Garmiš Partenkirhen, Kvalifikacije
01.01. 13:25h    Garmiš Partenkirhen, Finalna runda

02.01. 13:20h    Inzbruk, Kvalifikacije
03.01. 13:25h    Inzbruk, Finalna runda

05.01. 16:00h    Bišofshofen, Kvalifikacije
06.01. 16:30h    Bišofshofen, Finalna runda

 

Komentari