Vesti Novi sistem skijaških takmičenja u Srbiji

Novi sistem skijaških takmičenja u Srbiji

| 25.11.2012. | SSJIS
klinciSP

Skijaški savez Srbije odlučio je da u narednoj sezoni promeni dosadašnji sistem skijaških takmičenja. Zvanična skijaška nadmetanja održavaće se u okviru Alpskog kupa Srbije na dva nivoa, nacionalnom i regionalnom, a za ukupan plasman pojedinaca i klubova računaće se bodovi osvojeni na oba nivoa.

Namera je da se podizanjem značaja regionalnih takmičenja podstakne omasovljavanje skijaškog sporta, a da se ograničavanjem broja nacionalnih takmičenja smanji opterećivanje takmičara prekomernim izdacima i suvišnim trošenjem vremena, kako bi manje trpela škola.

Kvalitet skijanja štiti se tako što ostaje više termina za treninge i međunarodna takmičenja, ali i time što na nacionalnim trkama (koje se boduju četiri puta više nego regionalne), neće dobiti bodove oni koji imaju vremenski zaostatak za pobednikom veći od 30 odsto.

Ubuduće će u nacionalnom programu Alpskog kupa biti organizovano šest trka u sezoni: četiri otvorena prvenstva regiona (Zapad, Centar, Jugoistok i Beograd), prvenstvo države i “Trka šampiona” (koju organizuje državni prvak iz prethodne sezone).

U svakom od regiona biće moguće organizovanje najviše do pet jednodnevnih takmičenja u sezoni, isključivo u veleslalomu za najmladje kategorije - “pahuljice” (do 7 godina) i “cicibane” (8 -11 godina). Takmičari koji tokom sezone osvoje neko od prva tri mesta na takmičenjima nacionalnog nivoa, neće više moći da učestvuju na regionalnim trkama, čime se pruža šansa i drugim mališanima da dođu do veoma podsticajnih medalja.

Konkurisanje za organizovanje takmičenja je u toku ali se praktično zna ko će i kada prirediti tri od ukupno šest nacionalnih trka u slalomu i veleslalomu. Izvesno je da će Beograd organizovati “Trofej Beograda” na Mokroj gori (2/3.02), da će Jugoistok biti domaćin na Staroj planini (1/3.03. - organizatori Knjaževac i Niš, vozi se i “super dži”), i da će “Trka šampiona” (30/31.03) bti održana na Kopaoniku u organizaciji prošlogodišnjeg prvaka države, kluba BSK iz Beograda.

Glavni kandidat za organizovanje državnog prvenstva (16/17.03) je beogradski Rojal (Mokra gora), ali je kandidaturu istakao i knjaževački Midžor (Stara planina). Još se čekaju prijave za organizaciju otvorenih prvenstava regiona Zapad (Zlatibor ili Zlatar) i Centar (Kopaonik).

Izvršni odbor SS Jugoistok prvi je utvrdio kalendar svojih regionalnih takmičenja. Serija će početi na Staroj planini (27.01. – organizator Midžor iz Knjaževca), nastaviće se na Besnoj kobili (9/10.02. – organizatori Niš i Besna kobila iz Vranja) i Crnom vrhu (16.02. – Bakar iz Bora), a završiti 17.02. trkom na Kraljevici u Zaječaru.

 

Galerija slika

Komentari