Vesti Nova vozila, uniforme i oprema za Gorsku službu spašavanja

Nova vozila, uniforme i oprema za Gorsku službu spašavanja

| 22.08.2021. | europa.rs
IMG0612 960

Kategorije

U okviru projekta Evropske unije –  „EU za Srbiju otpornu na katastrofe”, koji sprovodi UNDP (Program Ujedinjenih nacija za razvoj), predviđena je nabavka opreme i vozila za jedinice civilne zaštite i GSS, opremanje trening centra i održavanje obuka. Ukupna vrednost ove donacije Evropske unije je 1.2 miliona evra.

Gorska služba spašavanja (GSS) je od EU dobila nova vozila, uniforme i opremu, koja će spasiocima omogućiti da budu efikasni i na teško pristupačnim terenima. Za GSS obezbeđena su 2 terenska vozila, minibus sa 9 sedišta, motorne sanke, kao i telekomunikaciona oprema, nosila, sigurnosna oprema za penjanje i spasilačke uniforme. Ova donacija EU vredna je 200.000 evra. Planirane su i specijalizovane obuke za pripadnike Gorske službe spašavanja u skladu sa evropskim standardima.

„Akcija spasavanja ne znači samo pružiti prvu pomoć, već i transportovati povređenog do medicinske ustanove. Samim tim što sam ja kao sankaš najmobilniji na planini, najbrže stižem na intervenciju i transportujem najbrže moguće do trauma centra. Bez ovog dela opreme bilo bi otežano funkcionisati na Kopaoniku.“

„Kod težih povreda transport je ključan deo operacije spasavanja – u takvim trenucima brzina može da znači i život unesrećenog“, dodaje Jovan Raketić, volonter GSS – skijaš.

Za motorne sanke, koje koriste volonteri GSS-a na Kopaoniku, je bitno da budu stabilne i moćne.

„Ove sanke koje smo dobili od Evropske unije omogućavaju nam da izvedemo i zahtevnije akcije spasavanja. Cela akcija pomoću njih postaje mnogo lakša“, dodaje Jovan.

     Izvor, foto: europa.rs

 


Galerija slika

Komentari