Vesti Napustio nas je Janez Gorisek, slavni projektant skijaških skakaonica

Napustio nas je Janez Gorisek, slavni projektant skijaških skakaonica

Ljubljana | 24.03.2023. | bihski.com
20230322122236461603

Napustio nas je Janez Gorisek, arhitekta i slavni projektant smučarskih letaonica. 20.marta 2023. godine iz Ljubljane je stigla tužna vijest da je umro Janez Gorisek, bivši skakač, međunarodni smučarski radnik i projektant smučarskih skakaonica i letaonica.

Janez Gorišek, slovenački građevinski inženjer, bivši skakač i sportski radnik, prava legenda Planice, preminuo je u 90. godini.

U mladosti se takmičio i u skijaškim skokovima i dvaput je bio prvi na Svetskom studentskom prvenstvu (1953 i 1957), a učestvovao je i na ZOI 1956. u Cortini d'Ampezzo.Diplomirao je na Građevinskom i geodetskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani. U profesionalnom radu fokusirao se uglavnom na konstruisanje skijaških skakaonica i letaonica širom sveta. Njegovo najpoznatije delo je Letaonica na Planici, koju je konstruirao sa svojim bratom Vladom, a koja je do 2011. bila najveća skakaonica na svetu (tada ju je nakon obnove, u kojoj je Gorišek bio jedan od vodećih ljudi, prestigla letaonica Vikersundbakken u norveškom Vikersundu).

Pokojni Janez je bio poznat bosansko hercegovačkoj javnosti kao projektant olimpijskih skakaonica na kompleksu Malo Polje na Igmanu zapotrebe ZOI 1984. u Sarajevu. 2016. izrazio je i spremnost da pomogne u njihovoj obnovi nakon što su značajno oštećene tokom građanskog rata u Bosni i Hercegovini.

Knjiga Janeza Gorišeka

Komentari