Vesti Milano i Kortina domaćini Zimskih Olimpijskih igara 2026.

Milano i Kortina domaćini Zimskih Olimpijskih igara 2026.

Lozana, SUI | 25.06.2019. | Fis-ski
CandidatureFile MilanoCortina2026 1000

Italija, odnosno Milano i Cortini d'Ampezzo će biti domaćin Olimpijskih igara 2026. To jeu ponedeljak 24. Juna 2019. saopštio Predsednik MOK-a  nakon Odluke donešene na 134. sednici Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC) u Lozani u Švajcarskoj. Oni su dobili 47 glasova, 13 više od protivi kandidata Stockholm-Are, Švedska.

"Čestitamo Milanu-Kortini. Možemo da se radujemo izvanrednim i održivim zimskim olimpijskim igrama u tradicionalnoj zimskoj sportskoj zemlјi. Strast i znanje italijanskih navijača, zajedno sa iskusnim operaterima će stvoriti savršenu atmosferu za najbolјe sportiste na svetu“, izjavio je predsednik MOK-a Thomas Bach, a prenosi olimpic.org.

Italija je poslednji put bila domaćin u Torinu 2006. godine, a u međuvremenu su domaćini bili kanadski Vankuver 2010, ruski Soči 2014, južnokorejski Pjongčang 2018, a 2022. će se održati u kineskom Pekingu. Alpsko skijalište Cortina d'Ampezzo je ranije bilo domaćin Zimskih igara 1956. godine.

Milano-Cortina su predložili četiri takmičarske zone. Te zone su:
- Milano: hokej na ledu, umetničko klizanje, klizanje na kratkim stazama,
- Valtellina: alpsko skijanje za muškarce- Bormio,  snowboard i freestyle - Livigno,
- Cortina: žensko alpsko skijanje, bob, sankanje, skeleton, karling - Cortina, biatlon - Antholz i
- Val di Fiemme: skijaško trčanje- Tesero, nordijska kombinacija, skijaški skokovi - Predazzo, brzo klizanje- Baselga di Piné.

Od olimpijskih borilišta potrebno je izgraditi samo jedno stalno mesto takmičenja – halu za hokej na ledu, čija je gradnja planirana u Milanu bez obzira na dobijanje Igara.

Svečanost otvaranja će biti održana na milanskom stadionu „Giuseppe Meazza“, poznatog i kao "San Siro" stadion, dok je za ceremoniju zatvaranja predložen drevni rimski amfiteatar u Veroni.

U Italiji imaju veliko iskustvo u organizaciji velikih takmičenja u zimskom sportovima sa visokim zahtevima u organizaciji velikih događaja. Održano je 61 takmičenje Svetskog kupa u alpskom skijanju. Takođe, Bormio je bio domaćin Svetskog prvenstva u alpskom skijanju 2003. i Cortina D'Ampezzo će biti domaćin 2021. godine.

Ova odluka MOK-a znači da će Milano-Cortina biti domaćin i Paraolimpijskih zimskih igara 2026. godine.

Komentari