Vesti Mikaela Šifrin prvi skijaš sa zaradom od preko milion CHF

Mikaela Šifrin prvi skijaš sa zaradom od preko milion CHF

| 17.04.2019. | Fis-ski.com
ifrin m 960x584

Američka skijašica Mikaela Šifrin (Mikaela Shiffrin) je ove takmičarske sezone 2018/2019 u Svetskom kupiu u alpskom skijanju ostvarila više istorijskih uspeha, a jedan od njih je (možda i najznačajniji) da se nalazi na vrhu po ostvarenoj novčanoj nagradi u sezoni, u muškoj i ženskoj konkurenciji, koje u ukupnom zbiru prelaze jedan milion švajcarskih franaka (CHF).

Šifrin je zaradila 886.386 CHF za svoju neverovatno dobru sezonu u Svetskom kupu u kojoj je imala najviše - 17 pobeda u jednoj sezoni. Ako se tome doda njen odličan nastup na Svetskom prvenstvu u alpskom skijanju u švedskom Oreu (Are) na kome je osvojila zlato u Super G i Slalomu i bronzu u veleslalomu i iz nagradnog zonda zaradila dodatnih 114.000 CHF. To joj je omogućilo da u ukupnom zbiru ima milionsku sumu, odnosno zarađenih 1.000.386 CHF u takmičatskoj sezoni 2018/2019.

Sledeća najbiliža skijašica po zaradi je slovačka skijašica Petra Vlhova sa 428.195 CHF.

Ova zarada koju je Šifrin ostvarila nije vredna hvale samo u ženskoj konkurenciji. Ona ove sezone ima veću zaradu i od osmostrukog osvajača Kristalnog globusa Marsela Hiršera koji je zaradio 565.111 CHF. Ovo je druga sezona u kojoj Šiftim ima veću ukupnu zaradu od svih i na ženskoj i na muškoj turneju Svetskog kupa. Mada u sezoni 2017/2018 razlika u zaradi je bila znatno manja, kada je Šifrin zaradila 43.000 CHF više od Hiršera.

Međunarodna skijaška federacija - FIS je na čelu skijaškog sporta i ima dugu tradiciju plaćanja istih nagrada ženama i muškarcima, što u mnogim sportovima nije tako.  

"Izuzetno sam ponoana što sam deo sporta u kojem nema rodne razlike u nagradama“, rekla je Šifrin. „To je sjajno, jer će možda da inspiriše buduće generacije da se takmiče u ovom sportu koji toliko volim. Iz moje perspektive, jednaka novčana nagrada znači da postoji potreba javnosti za muškim i ženskim alpskim skijaškim trkama. Ako ljudi žele da gledaju takmičenje i sport ima fanove, to je ono na kraju odakle dolazi novac. Smatram da i mi sportisti skijaši imamo obavezu da skrenemo pažnju na ovaj sport. Potreban je i visok nivo konkurencije kako bi napredovale. Svakako ja sam zahvalna navijačima što su nas pratili” - izjavila je Mikaela Šifrin.
 
U okviru FIS Svetskog kupa se primenjuje isti nagradni fond i za skijaše i za skijašice, a imaju i otprilike isti broj trka u sezoni. Ovim Šifrin kao i ostale devojke koje startuju trke Svetskog kupa imaju istu šansu za zaradu kao i muškarci. Organizatori takmičenja Svetskog kupa obično plaćaju 45.000 CHF za pobedu na trci, a nagradni fond ide do 30. mesta za koje se dobija 500 CHF.

Mikaila Šifrin je jedna od retkih koja ima pobede u svim disciplinama alpskog skijanja. Sa 24 godine ima potencijal da obori još mnoge rekorde u narednim sezonama. Već ima preko 60 pobeda u Svetskom kupu u karijeri. Sada kada je na podijumu i u brzinskim i tehničkim disciplinama, teško je predvideti koje će nove rekorde ostvariti u budućnosti.

        Izvor: fis-ski.com


Komentari