Vesti Lokve, MNE - Ski centar na Cmiljevici kod Berana želi stari sjaj

Lokve, MNE - Ski centar na Cmiljevici kod Berana želi stari sjaj

Lokve, Berane, MNE | 10.03.2021. | radioberane.me
lokve 2811181 960x584

Pedesettrogodišnji Beranac, nekadašnji as belih staza u Crnoj Gori i šire, Ivan Ico Popović, rekao je da je Ski centar “Lokve” početkom osamdesetih godina prošlog veka predstavljao pravu revoluciju u porastu popularnosti skijaških sportova.

Izgrađen je u okviru tadašnjeg hotelsko-turističkog preduzeća Berane, jednog od najjačih tog tipa u Crnoj Gori, a danas je u drugom planu i kao da traži stari sjaj.

Pre toga, uspinjače su postojale samo na Žabljaku, i to Štuoc. Lokve su bile pravi centar ne samo za Crnu Goru, već i za čitav tadašnji region.

On pokušava da se priseti kada je prvi put stao na skije.

“Čini mi se da je to bilo kada sam imao desetak godina. Tada nije bilo uspinjača niti uređenih staza. Učili smo da skijamo po brdima oko grada“. Popović priča da se od tada ne odvaja od “Lokava”, i da ne može da zamisli nijednu zimu, a da ne provede svako slobodno vrieme na terenima tog ski-centra i planine Cmiljevice.

“Ovaj ski-centar je tada postao pravo stecište turista skijaša u zimskoj sezoni, i turista planinara u toku leta. To su bili turisti iz čitave bivše Jugoslavije“.

Skijanje je, kaže on, izuzetno uzbudljiv sport za sve generacije, a tereni na Lokvama zadovoljavaju potrebu za adrenalinom kod svih, i kod amatera, odnosno rekerativaca, i kod profesionalaca.

“Na ovim terenima se nekada održavao veliki broj takmičenja, među kojima i poznati Ivangadski veleslalom“.

Popović podseća i na to da je nekada postojala staza koja je po svim kriterijumima zadovoljavala sve kriterijume za održavanje svjetskog kupa za slalom.

“Ta staza je, nažalost, zarasla u šumu i mlađe generacije više za nju ne znaju. Ne pamte ta vremena kada smo na toj stazi organizovali državna prvenstva u Crnoj Gori, kao i regionalna takmičenja. I sada bi postojala mogućnost da se ona očisti i ponovo osposobi, ali nisu rešeni imovinski odnosi, i privatnici na čijem se zemljištu nalazi to ne dozvoljavaju“.

Iskusni smučar podseća da su usledile loše privatizacije i nerad, i da je u tom periodu napravljeno veliko nazadovanje u skijanju.

“Zato smo se svi obradovali kada su ski-centar kupili braća Guberinić iz Berana i kada su počeli da stvaraju preduslove da se ‘Lokve’ vrate na staze stare slave. Ali smo nekako stekli utisak da je bivša Vlada kroz sistem zaobilazila ovaj ski-centar“.

Popović apeluje na sve da daju podršku novim vlasnicima i da im se omogući da uđu u pregovore sa novom Vladom.

“Učinimo svi sve što možemo da ovaj ski-centar ne ostane u zapećku, da maksimalno iskoristimo ovo što imamo ovde, a što malo ko ima“. Poznati smučar podseća na činjenicu da je Ski-centar “Lokve” jedini gde se sa magistrale i parkinga staje direktno na skije i na stazu.

“Njegova prednost za skijaše iz Berana i Rožaja, jeste to što se nalazi na pola puta između ova dva grada. Za svega desetak minuta magistralnim putem od kuće stižete do njega. Zaista je nezasluženo otišao u drugi plan“.

Popović je profesionalni instruktor skijanja i predsednik Smučarskog kluba “Cmiljevica“. Dok su, kaže, “Lokve” bile zatvorene, morali su da vode decu u druge gradove na treninge i tamo održavati takmičenja čiji su bili domaćini.

“Ove godine imamo idealne uslove. Dosta snega, pre svega i dobro uređene staze. Samo ove sezone kroz našu školu skijanja je prošlo oko šezdesetoro dece“.

On naglašava, mađutim, da je skijanje skup sport, a da je teška finansijska situacija.

“Zato apelujemo da se cene ski-pasa prilagode. Mi kao klub od vlasnika dobijamo niže cene, i svima koji reše da prođu obuku kroz naš klub, omogućeno je da koriste uspinjače po povoljnijim cenama… Što više ljudi prođe školu skijanja ove godine, više će biti skijaša sledeće. To je jasna logika“.


Jedna od nastarijih žičara u Crnoj Gori

Posetilaca odavno nije bilo više

Jedan od vlasnika Ski-centra “Lokve”, Dejan Guberinić, kaže da veruje da su zadovoljni brojni posetioci iz Berana i susednih gradova.

“Sve funkcioniše kako treba i meni se čini da odavno ovo skijalište nije imalo ovoliko posetilaca koliko ima ove 2021. godine”.

Guberinić ističe da je za njega posebno važno to što su pripreme za skijašku sezonu uspeli da odrade sami, bez ikakve pomoći.

Prema njegovim rečima, Ski-centar “Lokve”, kao jedan od najstarijih u Crnoj Gori, ne samo da ima perspektivu, već je u daleko boljoj poziciji od novih ski-centara koje je stara Vlada forsirala ulažući milione.

Guberinić kaže da očekuje da će nove vlasti i resorno ministartsvo pokloniti dužnu pažnju u rešavanju elementarnih uslova za ulaganja i razvoj.

“Ne tražimo mi novčanu pomoć. Tražimo samo da se ispoštuje Zakon o skijalištima i da nam država omogući da možemo nesmetano da tokom leta i jeseni pripremamo staze za skijašku sezonu”.

Prema njegovim rečima, o odnosu države prema skijalištu u Beranama najbolje govori podatak da bivši ministar turizma za četiri godine, od kada su kupili ski-centar, nikada nije došao da ih obiđe, niti se udostojio da im odgovori na bilo koji dopis.

“I ne samo to. Nego je bivši predsednik Vlade Duško Marković jednom prilikom izjavio kako Ski-centar ‘Lokve’ nema perspektivu. Nas je to povredilo, ali su nam bili jasni njegovi motivi da tako nešto kaže. Čovjek se jednostavno zalagao za skijalište u svom rodnom gradu”.
Procvat osamdesetih godina prošlog vijeka

Ski-centar “Lokve”, sa istoimenim hotelom, nalazi se na nadmorskoj visini od 1.350 do 1.700 metara. Hotel je lociran odmah pored magistralnog puta za Rožaje, na četrnaestom kilometru od Berana.

Procvat je doživljavao osamdesetih godina, kada je predstavljao otkriveni biser za turiste iz Vojvodine, koji su, skupa sa Berancima, podigli i vikend naselje u njegovoj neposrednoj blizini.

Zatim je usledila nesrećna i pljačkaška privatizacija, pa onda kupovina od strane jednog ruskog biznismena…

I kada je konačno došao u ruke braće Guberinić i kada su se rodile nade da mu se može vratiti stari sjaj i značaj na turističkoj mapi, stara Vlada se prema Beranama ponašala kao maćeha. Pod neformalnim izgovorom da treba ulagati u ski-centre na nadmorskoj visini od više od 2.000 metara, planirani su i izdvajani milioni za skijališta u opštinama pod kontrolom DPS-a.

“Ne želimo nikavu političku priču ovde da pravimo. Želimo samo da se profesionalno bavimo ovim poslom. Ali, kako objasniti da neko ulaže milione eura u skijalište ‘Kolašin 1600’, a naša staza, gde smo planirali da produžimo uspinjaču, izlazi na skoro dve hiljade metara”, kaže Dejan Guberinić.

        Izvor: radioberane.me

 

Komentari