Vesti Lokve, MNE - Imovinski odnosi blokirali skijalište na Cmiljevici

Lokve, MNE - Imovinski odnosi blokirali skijalište na Cmiljevici

Kokve, Berane | 25.11.2020. | Dan
thumbnailIMG0670 750x450

Used nagomilanih problema sasvim je neizvjesno da li će u narednoj zimskoj sezoni skijalište Lokve, koje se na planini Cmiljevici prostire pored magistralnog puta Berane - Rožaje, biti u funkciji.

To je u izjavi za Dan potvrdio i vlasnik ovog atraktivnog turističko-rekreativnog kompleksa Dejan Guberinić, rekavši da je najveći problem predstavlja to što staze na skijalištu još uvik nisu proglašene javnim dobrom. On je kazao da problem nije u novim vlasnicima, već u nadležnim institucijama koje, kako je naveo, nisu preduzele potrebne mere da omoguće nesmetan rad skijalištu.

- Nakon što smo pre nekoliko godina kupili skijalište izvršili smo remont postojeće žičare, koja je sada potpuno spremna i sigurna za obavljanje predviđene delatnosti. Odradili smo i niz drugih poslova kako bi skijalište pripremili za rad. Krenuli smo da izvršimo i rekonstrukciju postojećeg hotela Lokve, u nameri da on bude otvoren i u letnjem i u zimskom periodu. U svemu tome od države nesmo tražili nikakvu finansijsku pomoć, iako smo znali da se milioni eura usmeravaju za podsticaj razvoja turista u okruženju. Međutim, naišli smo na brojne barijere jer nam nadležni državni organi nesu omogućili upisivanje službenosti na parcelama koje se prostiru duž skijališta. Zbog toga, kao i zbog pojave korona virusa i drugih ograničavajućih faktora, dalji rad skijališta je doveden u pitanje - naglasio je Guberinić.

Ski- centar na Lokvama otvoren je u prvoj polovini osamdesetih godina prošlog veka, privlačeći brojne turiste iz različitih krajeva ondašnje Jugoslavije. Nakon neuspele privatizacije ovaj turističko-ugostiteljski kompleks je deceniju i po bio van funkcije. Pre tri godine braća Guberinić su kupila Ski centar na Cmiljevici sa ciljem da skijalište dovedu u red i izvrše rekonstrukciju tamošnjeg hotela.

Guberinić podseća da u bivšoj Jugoslaviji, dok je država gazdovala Ski-centrom, niko nije pravio probleme po pitanju vlasništva parcela duž kojih se prostire skijalište, već se to smatralo javnim dobrom.

- U međuvremenu je na misteriozan način nestala sva dokumentacija koja se tiče skijališta. Posle toga su se javili brojni pojedinci tvrdeći da se skijalište nalazi na njihovoj privatnoj imovini. Tako nam navodni vlasnici tih parcela onemogućavaju da radimo na stazi, dok nadležne institucije ne preduzimaju ništa da ovaj problem reše na odgovarajući način i omoguće nam da radimo - naglasio je Guberinić.

Nova Vlada da riješi problem

Iz lokalne Turističke organizacije očekuju da će nova Vlada u narednom periodu imati sluha da reši pitanje daljeg funkcionisanja Ski-centra Lokve.

- Prethodna državna vlast nije imala nikakvog razumijevanja kada je aktiviranje Ski-centra Lokve u pitanju, iako je novi vlasnik, ulažući značajna sredstva, pokazao tokom dve minule sezone da skijalište može odlično da radi. Za sve proteklo vreme državni čelnici su se samo deklarativno zalagali za razvoj turizma, dok su konkretni potezi izostali. Zato od nove Vlade tražimo da reši problem vlasništva parcela na skijalištu, jer Cmiljevica može da bude turističi centar severnog regiona - naveo je direktor Turističke organizacije Ivan Radević.

      Izvor: DAN, E-kapija

 

Komentari