Vesti Lokve, Berane - Skijalište na Cmiljevici ponovo radi

Lokve, Berane - Skijalište na Cmiljevici ponovo radi

Berane, CG | 08.02.2013. | pobjeda.me
hlokve

Zimska turistička sezona u Beranama ove godine biće nešto bolja od predhodne, nadaju se u Turističkoj organizaciji Berane, tome u prilog govori i stavljanje u funkciju  ski-centra „Lokve“ čime će ljubitelji zimskih sportova  moći da uživaju na prekrasnim skijaškim terenima planine Cmiljevice. Nakon kašnjenja zbog problema sa električnom energijom, u ski-centru „Lokve“ je konačno počela sezona.

Staze će biti otvorene svakog dana od 9.30 do 16 časova. Kako nam je rečeno, cene su najniže u regionu – ski-pas košta 7 eura, za decu četiri. Tereni za skijanje su na nadmorskoj visini od 1.335 do 1.675 metara. Do staze se stiže žičarom koja od hotela „Lokve“ može prevesti 1.000 skijaša na sat. Na visini od 1.560 metara nalazi se ski-lift kojim se mogu popeti još nekih stotinak metara. Visinska razlika staza je 280 metara, a ukupna dužina je pet kilometara. Staza  Lokve 1 jedna je od tri za slalom u Crnoj Gori koje su dobile homologizaciju, tako da se na njima mogu održavati trke za FIS bodove.

„Opštine Berane, Andrijevica, Bijelo Polje, Budva i Rožaje, kao i investitor ,firma „North travel“, čiji je vlasnik Radovan Korać  potpisali su Memorandum o saradnji čime su se obavezali da uplate određeni iznos sredstava kako bi ski-centar poceo sa radom. Ovome je svakako predhodila zainteresovanost i ulaganje napora od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma, na čelu sa ministrom gosp. Branimirom Gvozdenovićem“ , kazala je direktorica TO Berane, Mira Božović.

Ski-centar  Lokve, kako je naglasila Božović, nalazi se na planini Cmiljevica na 15 km udaljenosti od Berana, na idealnoj lokaciji, tik uz magistralni put Podgorica-Berane-Priština. Skijaši i oni koji uživaju u šetnji na planinskom vazduhu, moći će na samoj stazi da popiju neki topli napitak i pojedu sendvič. Ona je dodala da će aktiviranje Ski centra Lokve uticati na obogaćivanje turističke ponude kao i na bolje pozicioniranje na turističkom tržištu.

„Očekujemo da će se stavljanje u funkciju ski-centra odraziti i na veću popunjenost smeštajnih kapaciteta u gradu jer hotel Lokve ne radi. Inace, u Beranama raspolažemo sa 125 smeštajnih jedinica. Turistička organizacija Berane će u skladu sa nadležnostima i mogućnostima raditi na promovisanju, kao i na kreiranju inovativnih i autentičnih eventa na snegu“, dodala je Božović. Ona je kazala, „nama preostaje da pozovemo sve zainteresovane uz poruku  – Skijajte se tamo gdje su se skijali vasi roditelji !“.

Prema riječima investitora, vlasnika firme“North travel“, gosp.Koraća,  sve pripremne radnje su završene, on se nada da će staza već od ponedeljka biti otvorena, ako problemi sa elektro mrežom koji su nastali usled nevremena budu sanirani…

 

Galerija slika

Komentari