Vesti Les 2 Alpes, FRA - Gradi se nova S3 žičara Jandri exspress

Les 2 Alpes, FRA - Gradi se nova S3 žičara Jandri exspress

Les 2 Alpes, FRA | 02.11.2023. | mesinfos.fr
Les2Alpes jandri express new

2019. godine je odlučeno da se uđe u značajnu investiciju i izgradnju nove   grandiozne instalacije žičare JANDRI EXSPRESS. Izgradnja je počela sredinom aprila 2023. da bi prema planu instalacija bila otvorena 1. decembra 2024.

Francusko skijalište Les 2 Alpes je dobro poznato skijašima u našem okruženju. Atraktivno je kako zimi, tako i leti, kada je aktivno glečersko skijalište. Sve počinje u istoimenom naselju na 1650 m/nv. Kičma celog sistema skijališta je gondolska žičara DMC JANDRI EXSPRESS, koja u dužini od 7 km, sa jednom međustanicom izvlači iz naselja na 1650m/nv do podnožja glečera na 3.200 m/nv. Izgrađena je 1985. godine i  predstavlja usko grlo u smislu kapaciteta i brzine izvlaćenja što utiče na atraktivnost i konkurentnost skijališta.

Izbor je pao na 3S tehnologiju kompanije Poma, zasnovanu na dva noseća kabla i treću vučnu sajlu, čime je broj stubova smanjen na 7, u poređenju sa trenutno 17, zbog dužih raspona.

S3 žičare se već nalaze širom sveta uključujući i gradove, ali ova nova žičara će biti prva koja će imati brzinu od čak 8 m/s.

Protok će se udvostručiti, dostići 3.000 osoba na sat a vreme putovanja će biti više nego prepolovljeno - 16 minuta, savlađujući pri tom 1.600 m visinske razlike i dužinu trase od 7 km.


Buduća međustanica S3 Jandri Exspress - foto:
©ATEAM Architectes

Pre nego što stigne do podnožja glečera, na 3200 metara, nova 3S žičara Janrdri će se zaustavljati na međustanici, na 2.600 m/nv.

Duž trase će biti raspređeno 57 kabina, koje mogu da prime 32 osobe (uključujući 25 sedišta),koje će  prevoziti skijaše, pešake i  osobe sa smanjenom pokretljivošću, zimi i leti. Nekoliko teretnih kabina prevoziće robu do visinskih restorana duž trase.

Pored same žičare, projekat 3S Jandri ekpress uključuje izgradnju stanica sa arhitektonskim potpisom ATEAM Architectes.

Polazna stanica je dizajnirana kao otvoreni prostor koji može da primi nove prodajne sisteme, slično kao na aerodromu, uz brojne sadržaje među kojima su i toaleti i prodavnica sportske opreme. U stanicu će biti integrisani prostori za osoblje, tehničko održavanje a u podrumu i prostor za mašine za čišćenje snega.

Međustanica će ponuditi prostor za smeštaj u slučaju lošeg vremena. 


Buduća gornja izlazna stanica S3 Jandri Exspress - foto:
©ATEAM Architectes

U okviru gornje stanice će se nalaziti prostrana terasa restorana Glečers. Biće obezbeđeni i prostori za skijaške saveze i klubove koji dolaze da treniraju na glečeru, sa sobama za trenere i prostorijama za ostavljanje opreme za trening.

Izgradnja je počela u aprilu 2023. i očekuje se trka sa vremenom da bi se ostvarili planirani rasporedi izgradnje i sve završilo svečanim puštanjem u rad 1. decembra 2024.

Izgradnju karakteriše rad na velikim visinama: dve trećine posla se odvija na više od 2000 m/nv a trećina između 2800 i 3200 m/nv. Radovi će biti nastavljeni i ove zime 2023/2024 a da ni na koji način ne ometaju skijaše na stazama.
Krajem oktobra 2023 trebalo bi stanice da budu podignute, kako bi tokom zime mogli da se izvode radovi u zatvorenom prostoru.


Izgradnja - S3 Jandri Exspress

Pošto bi bilo nezamislivo da Les 2 Alpes dve godine ostane bez žičare Jandri exspress koja je okosnica skijališta, odlučeno je da se nova S3 žičara gradi paralelno sa sadašnjim, što umnogome olakšava kako funkcionianje skijališta u vreme gradnje tako i prevoz ekipa radnika. Stara instalacija će biti demontirana 2025. godine.

Neki delovi stare žičare se mogu ponovo koristiti, ali će stubovi i metalne konstrukcije stanica biti demontirani i reciklirani kao staro gvožđe.

       Izvor: mesinfos.fr      Foto: ©ATEAM Architectes


Komentari