Vesti Kruševac - Skijanje na Bagdali

Kruševac - Skijanje na Bagdali

Kruševac | 18.02.2012. | rts.rs
krusevacskijanje2+

Mala škola skijanja, na petnaest minuta hoda od centra grada, omogućila je kruševačkim đacima da na najbolji način ispune slobodno vreme tokom neplaniranog raspusta. Snežna padina na Bagdali iznad Kruševca, koju svakodnevno iz toplih kancelarija gledaju zaposleni u Savezu sportova, nije ih, nažalost, podstakla da osmisle program koji bi omogućio da deca što kvalitetnije provedu neplanirani raspust.

Na tu ideju je došla, i sprovela je u delo, grupa profesora, entuzijasta, članova kruševačkog Planinarskog saveza i Sportskog društva "Palestra" koje radi s decom sa smetnjama u razvoju.

"Spremili smo petnaestak pari skija sa cipelama i omogućili deci, ali i odraslima, da svoje prve početničke korake oprobaju baš ovde, na svom terenu", kaže Mirela Radojičić, iz Sportskog društva "Palestra". Svi instruktori male škole skijanja imaju dosta iskustva u ovom sportu, pa su deca u sigurnim rukama.

Dejan Tončić, glumac kruševačkog pozorišta, kaže da je posle dvadeset i jedne godine ponovo stao na skije: "Probao sam da vidim kako izgleda, da li sam zaboravio skijanje. Isto je kao i vožnja bicikla - nikad se ne zaboravi. Sada ovde skijam i pomažem deci."

Jelisaveta Bugar ide u prvi razred i najmlađa je na stazi. Kaže da se već oslobodila. I njeni drugovi o ovome pričaju sa oduševljenjem. Početnicima je ponekad teže ustati, nego se spustiti niz padinu. Tada im u pomoć priskaču roditelji. Oni su najčešće tu da, kada decu savlada umor, zamene ski lift.

Vest o školi skijanja na petnaestak minuta hoda od centra grada brzo se širi, pa je zainteresovanih sve više. Prema rečima Nikole Bašića, iz Planinarskog saveza Kruševac, u planu je i odlazak na neku od okolnih planina: "Možda Goč ili Kopaonik, ako bude uslova, da nadogradimo tehniku skijanja."

Do tada, škola će raditi svakog dana, bez obzira na vremenske uslove. Jer pravi skijaši ne boje se snega ni niskih temperatura.

Galerija slika

Komentari