Vesti Kozara, Prijedor - Skijalište celog leta priremaju za novu ski sezonu

Kozara, Prijedor - Skijalište celog leta priremaju za novu ski sezonu

Prijedor, BIH | 20.11.2018. | nezavisne.com
kozara skijaliste leto2018 960

Kada Kozara počne da prima prve skijaše, malo ko od njih će znati da ove godine tim od desetak ljudi još od maja priprema staze za novu sezonu, ali i brojne novine.

Nova ski-staza na Kozari lani je puštena u probni rad i povećala je broj skijaša za oko 40 odsto u odnosu na prethodnu sezonu. Od nove sezone radiće u punom kapacitetu - i u dnevnom i u noćnom režimu i uz novouspostavljeni sistem veštačkog zasneživanja.

Ovih dana prizor je daleko od onoga što skijaše dočeka kad dođu na pripremljene staze. Zemlja je izrovana, zakopavaju se kanali kojima su provedene hidromreža za veštački sneg i elektromreža za osvjetljavanje staze, čisti se teren od kamenja, granja i lišća, daske i alat posvuda, uređuju se polazne stanice i pristupi ski-liftovima.

Ovog leta je posejana trava na stazama. Sada će za održavanje staza na travi biti potrebno manje snega nego za kamenite podloge, a manji je i rizik da će se skije oštetiti.

Nešto niže od skijaških staza u šumi, se nalazi jezero - akumulacija od 2.000 kubika s prirodnim dotokom vode. Betonirano je lani, a ove godine je obloženo vodonepropusnim materijalom. Sad kad treba da snabdeva snegom ne jednu nego dve staze ne sme se više gubiti voda zbog propuštanja.

Nacionalni park Kozara iz godine u godinu obara rekorde po broju posetilaca. Odavno je to više od 100.000 ljudi, od čega su trećina skijaši. Osim ovih potkozarskih, poslednjih godina dolaze i skijaši iz Unsko-sanskog kantona, dobojske regije, Hrvatske i Slovenije.


Da je Kozari bar 1% od Vladinih ulaganja u Jahorinu
PSD "Ljubijski rudar" iz Prijedora je još 2013. godine kandidovalo izgradnju nove skijaške staze na Kozari putem javnog konkursa za finansiranje projekata za razvoj turizma Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, gde bi u investiciji vrednoj oko 130.000 KM Ministarstvo učestvovalo sa 60.000 KM, a ostatak novca obezbedili bi potkozarski gradovi i opštine, donatori i sponzori, kao i samo Društvo, sve u skladu sa Deklaracijom o razvoju Kozare, koju su 2002. potpisali načelnici devet lokalnih zajednica koje gravitiraju Kozari, a u kojima živi oko pola miliona stanovnika.

Ministarstvo je tada odobrilo 750.000 KM za ukupno 80 projekata širom Srpske, od čega je za skijalište na Kozari bilo predviđeno 2.000 KM. Novinari su tadašnju ministarku jednom prilikom u Prijedoru pitali da li je možda reč o štamparskoj grešci. Udruženje "Ljubijski rudar" ne samo da nije prihvatilo novac (jer njime nije moglo realizovati projekat), nego je naknadno platilo kamate i sudski trošak u komplikovanoj proceduri odobrenih, a nepovučenih sredstava. "Samo ove godine ulaganja su vrijedna oko 200.000 KM. Dio novca je od prodaje ski-pas karata u prošloj sezoni, radna snaga je volonterska, a pomažu nam i prijedorske firme, bilo u radnoj snazi, materijalu ili novčano. Bili bismo zadovoljni da nam Vlada RS obezbedi bar jedan posto od onoga što svake godine ulaže u Jahorinu", kažu u "Ljubijskom rudaru".

Šta još nedostaje skijalištu?
Iako se svake sezone uvode novine ili poboljšavaju uslovi za skijanje, skijašima i dalje nedostaju neki sadržaji ili veći kapaciteti postojećih sadržaja. Manjak opreme, koji se lani dešavao u špic terminima, ove sezone ne bi trebalo da se oseti, budući da je nabavljeno 60 kompleta skija i pancerica. Umesto jednog, stalno zauzetog, ubuduće će biti dva WC-a, ali ne na stazi, nego u najbližem ugostiteljskom objektu. Optimalno rešenje bio bi objekat na samoj stazi i naplaćivanjem korišćenja ulaganje u izgradnju i opremanje takvog objekta isplatilo bi se vrlo brzo. Snabdevanje vodom nije uredno, a kad god padne prvi sneg nestane struje, nekad i po nekoliko dana. Smeštajni kapaciteti i ugostiteljski objekti koji su udaljeniji od staza nemaju organizovan kružni prevoz za svoje goste skijaše, što je uobičajeno u drugim skijaškim centrima. Za skijaše početnike idealno bi bilo da postoji ski-traka kako ne bi gubili vrijeme i energiju na penjanje 'peške'. Staza za sankanje još ranije je odvojena od male staze za skijanje, ali ne poštuju svi znakove razgraničenja. Gorući problem i dalje je nedostatak parking prostora.

 

Komentari