Vesti Kopaonik - Skijališta Srbije su tokom vikenda započela sadnju smrče

Kopaonik - Skijališta Srbije su tokom vikenda započela sadnju smrče

Kopaonik | 05.10.2022. | Skijališta Srbije
KIop sadnjasmrce2022 3a

Skijališta Srbije su tokom vikenda na Kopaoniku započela sadnju smrče. Za ovu godinu planirano je da se posadi 30.000 sadnica na lokacijama koje je unapred oredio Nacionalni park Kopaonik. Na osnovu rešenja o kompenzacijskim mera izdatih od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine preduzeće je u obavezi da izvrši pošumljavanje određenih lokacija radi ublažavanje posledica izazvanih aktivnostima vezanim za izgradnju ski staza i ski instalacija.

Ovog vikenda se sadila smrča na potezu ka Jošaničkoj banji, a u akciji su učestvovali đaci iz opštine Raška, kao i zaposleni u Skijalištima Srbije. Akcija će se nastaviti i tokom naredna dva vikenda kada će učešće uzeti đaci iz škola iz Novog Pazara, Leposavića i Aleksandrovca.

Skijališta Srbije su u obavezi da na osnovu izdatog rešenja na lokacijama na Kopaoniku zasadi 74.92 hektara smrče i jele. Do sada je na Kopaoniku u 2020. i 2021. godini zasađeno 36 hiljada sadnica, na oko 14 hektara. Plan za 2022. godinu je da se zasadi još 12 hektara sa 30 hiljada sadnica.

Rešenjem je predviđeni rok da se sadnja završi u roku od 5 godina.

 

Galerija slika

Komentari