Vesti Kopaonik - Skijališta Srbije grade dve nove žičare, projekat nove gondole, ski staze, restoran i garaža

Kopaonik - Skijališta Srbije grade dve nove žičare, projekat nove gondole, ski staze, restoran i garaža

Kopaonik | 06.06.2021. | ekapija.com
kop wlad 21.02.2021 1

Skijališta Srbije su početkom maja 2021. raspisala tender za izradu generalnih projekata za nove razvojne projekte u Ski centru Kopaonik.

Kako je precizirano u tenderskoj dokumentaciji, u planu je gradnja novih gondola na dve lokacije - od Vojnog doma do vrha Mali Karaman i nova instalacija na trasi nekadašnje dvosedne žičare Centar.

Na prvoj lokaciji gradiće se kombinovana gondola u cilju nastavlja povezivanja korisnika skijališta koji dolaze iz pravca Brzeća do vrha Mali Karaman koristeći novoizgrađenu gondolu, a kojima je potrebno omogućiti da lako dođu i do samog centra Suvo Rudište.

- Projektom je potrebno rešiti brzo i lako izvlačenje sa dosada opterećene četvorosedne žičare Mali Karaman, posebno u delu dana kada se korisnici skijališta vraćaju ka novoizrađenoj gondoli u povratku kući. Instalaciju predvideti kombinovanog karaktera, sa kombinacijom 3 korpe i jednom kabinom. Orijentaciona dužina instalacije je oko 1300 metara - navodi se u tehničkoj specifikaciji.

Od projektanta se traži i rešenje za izgradnju prateće garaže.

Za ovu lokaciju predvideti analizu dve varijante trase - bez međustanice i sa međustanicom.

Dodaje se da izabrani ponuđač treba da izradi idejno rešenje gondole za izabranu trasu, da finansijsku procenu ulaganja, odredi mikrolokacije za sve stanice i izradi odgovarajuće rešenje za ski stazu.

kada je reč o drugoj lokaciji, navodi se da zbog intenzivnog razvoj turističkog smeštaja na lokaciji Suvo Rudište poslednjih godina i stvaranja velikih gužvi na ključnim instalacijama u dolini sportova, Skijališta Srbije žele da aktiviraju nekadašnju trasu dvosedne žičare centar, sa ciljem rasterećenja postojeće instalacije Pančićev vrh, a kako bi se i lakše koristio veliki broj izgrađenih staza na lokaciji Pančićev vrh.

Od projektanta se traži tehnička dokumentacija za idejno rešenje trase instalacije šestosedne žičare, objekta garaže i restorana na vrhu žičare, zatim, za idejno rešenje ski staze od polazne stanice do ambulante i za kanalizacioni kolektor od izlazne stanice do mesta priključenja na postojeću mrežu. Uz pomenute projekte neophodno je izraditi i studiju ekonomske opravdanosti za šestosednu žičaru, kao i geodetske i geološke podloge.

Orijentaciona dužina ove žičare biće oko 1550 metara.

Traži se i rešenje za izgradnju prateće garaže, rešenje za ukrštanje instalacije sa liftom Malo jezero i žičarom Krst, nastavak ski staze ka glavnom putnom pravcu i lokaciji ambulante Doma zdravlja Raška, zatim, rešenje za izmeštanje sistema veštačkog osnežavanja i sistema rasvete, a uz restoran i rešenje otpadnih voda, kao i potrebna zaceljenja vodotokova na lokaciji polazne stanice.

Rok za podnošenje ponuda je bio 18. maj 2021.

     Izvor: eKapija.com   Foto: kop.ski

 

Komentari