Vesti Kopaonik - Početak priprema za postavljanje novih žičara

Kopaonik - Početak priprema za postavljanje novih žičara

Kopaonik | 28.04.2014. | skijanje.rs
gvozdacmapa592x360

Uskoro će odpočeti pripremni poslovi na izgradnji novih šestosed žičara "Krčmar" i "Gvozdac" na Kopaoniku.

Tome svedoči i raspisana Javna nabavka br. JNMV 19/14 od strane JP Skijališta Srbije. Do 06. maja 2014. treba da bude izabran najpovoljniji ponuđač za seču, izradu i izvlačenje drvnih sortimenata na trasi novih žičara i staza na Kopaoniku.

Svi radovi na seči, izradi i izvlačenju drvnih sortimenata na trasi novih žičara i staza na Kopaoniku radiće se u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu prirode Srbije i u kordinaciji sa nadležnim predstavnicima Javnog preduzeća Nacionalni park Kopaonik.

Doznaka stabala od strane stručnih lica NP Kopaonik biće izvedena čim to budu dozvoljavali vremenski  uslovi,  nakon čega će se izraditi Elaborat - Izvođački projekat, kojim će se tačno utvrditi  obim i vrste radova na seči, izradi i izvlačenju drvnih sortimenata na predmetnim lokacijama.

Okvirne količine za seču, izradu i izvlačenje drvnih sortimenata su:
- Na trasi nove šestosede žičare Gvozdac i prateće staze - 850 m3
- Na trasi nove šestosede žičare Krčmar - 100 m3

Da se podsetimo...
Uvažavajući predloge skijaša da staza "Gvozdac" ima prioritet u modernizaciji, JP Skijališta Srbije sa resornim Ministarstvom su odlučili je da se ova staza produži i postavi šestoseda žičara sa zaštitnim kupolama. U tom smislu je 2012. godine od strane Ministarstva privrede i finansija raspisan tender za ovu žičaru (kao i za novu žičaru Krčmar), sprovedena je tenderska procedura, izabran ponuđač žičara - Leitner.

Odmah tog proleća 2013. odpočele su pripreme sa demontažom starih žičara (demontirana  i uklonjena dvosed žičara Krčmar, skinuta sajla sa starog ski lifta Gvozdac), ali  koji mesec kasnije, zbog poznatih problema sa rebalansom budžeta u 2013, odlučeno je da se potpisani ugovori sa Leitnerom za žičare Gvozdac i Krčmar aneksiraju i odlože za mesec maj naredne, 2014. godine.

U JP Skijališta srbije ovo vreme koriste za pripremu svih građevinskih uslova za brzu i efikasnu montažu istalacije. Ski staze uz žicaru Gvozdac su ukupne površine oko 12 ha. Za potrebe pripeme izgradnje šestosedne žicare Gvozdac urađen je i potvrđen Urbanistički projekat i projekat preparcelacije, kojim su obuhvaćene polazna i izlazna stanica.

Pogledajte pravac pružanja novih staza kao i buduće šestosed žičare Gvozdac. Za orjentaciju, na mapi su ucrtane i sve okolne žičare, ski staze kao i ski putevi.

 

Galerija slika

Komentari