Vesti Kopaonik - Odloženo rušenje objekata u Dolina sportova

Kopaonik - Odloženo rušenje objekata u Dolina sportova

Kopaonik | 13.11.2013. | novosti.rs
srb kopaonik620x0

Građevinski i komunalni inspektori opštine Raška odložili su u utorak rušenje nekoliko montažnih objekata koje je na Kopaoniku, na javnoj površini Dolina sportova, izgradilo Javno preduzeće „Skijališta Srbije“. Kako piše u rešenju za rušenje, naslovljenom na N. N. lice, objekti su sagrađeni „na divlje“ i bez odgovarajućih dozvola. Rešenje o rušenju donela je Komunalna inspekcija Skupštine opštine Raška.

U deset sati, za kada je bilo zakazano uklanjanje „divljih“ objekata, koji su logistika za obližnje klizalište čije je kompletiranje trebalo da počne ovih dana, ispred spornih baraka predstavnike opštine Raška sačekalo je tridesetak radnika „Skijališta“ koji su inspektorima rekli da neće dozvoliti da im „uzimaju hleb“ i da će se suprotstaviti rušenju.

Pošto sa inspektorima, koji su doveli ekipu sa rušenje, nije bilo policije, oni su se, posle kraćeg ragovora sa radnicima, povukli i u zgradi JP „Skijališta Srbije“ napravili zapisnik, a potom otišli sa Kopaonika.
- Ne znamo zašto se nije pojavila policija čiju smo asistenciju tražili, pošto su radnici rekli da neće dovoliti da uklanjamo njihove nelegalne objekte, da bi izbegli incidente ili bilo kakvu neprijatnu situaciju, odlučili smo da rušenje odložimo - rekao nam je Ljubiša Radivojević, građevinski inspektor iz Raške.

Načelnik opštinske uprave u Raški Spasoje Andrić rekao nam je u telefonskom razgovoru da se radi o bespravno podignutim privremenim objektima čija legalizacija nije moguća i da je nadležna opštinska inspekcija donela rešenje o njihovom uklanjanju, kao i o uklanjanju klizališta koje ovi objekti „opslužuju“.

U Javnom preduzeću „Skijališta Srbije“ ističu da je klizalište, sa pratećim objektima (za prodaju karata, ski-servisom i bifeom) radilo i prošle godine i da nije bilo nikakva smetnja turizmu na Kopaoniku, naprotiv...
- Sve smo to gradili da bismo obogatili turističku ponudu Kopaonika, da bi gosti imali što više atrakcija i da bismo i mi, i opština i država imali koristi. Molili smo nadležne u opštini da nam pomognu da sve, kako zakon nalaže, i papirološki regulišemo, ali nije bilo razumevanja. Nisu hteli da nas sačekaju ni da se završi postupak legalizacije za koji smo pripremili svu potrebnu dokumentaciju - kaže Predrag Milanović, rukovodilac Centra „Skijališta Srbije“ na Kopaoniku.

Na svim objektima koje je u utorak trebalo rušiti velikim slovima ispisano je da se radi o objektima „Skijališta Srbije“, što je jasno i svakom ko radi na Kopaoniku ili je bar jedne zime boravio na ovoj planini. Zato nikome nije jasno zašto je rešenje o rušenju naslovljeno na N. N. lica, a ne na „Skijališta“.
- Ako se, kako su u opštini naumili, objekti poruše, a klizalište ukloni, dvadeset naših radnika, koji hrane svoje porodice, ostaće bez posla. Zato molimo opštinu da „sednemo za sto“ i nađemo najbolje rešenje, nije dobro da se objekti ruše i klizalište uklanja pred sam početak ski-sezone - kaže Milanović.


      Izvor: Novosti.rs   M. NIĆIFOROVIĆ

Komentari