Vesti Kopaonik - Gradnja garaže u završnoj fazi

Kopaonik - Gradnja garaže u završnoj fazi

Kopaonik | 15.11.2019. | ekapija.com
garazakop2040919tw2

Popularnost Ski centra Kopaonik raste iz godinu u godinu, a sa njom i broj gostiju, što donosi velike probleme sa parkiranjem.

Iz tog razloga je prošlog leta započeta gradnja kompleksa parking garaže sa helidromom u okviru Ski centra.

- Ovaj projekat je veoma važan za Ski centar, jer će regulisati dugogodišnji problem parkiranja u sezoni, rasteretiti gužve i pružiti komfor turistima - ističu u za eKapiju u JP Skijališta Srbije koja upravljaju Ski centrom, koje je, uz Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija, finansijer ovog projekta vrednog oko 570 miliona dinara, dok je investitor Ministarstvo odbrane.

Radovi su tokom protekle zimske sezone bili zaustavljeni zbog, kako kažu, nepovoljnih vremenskih uslova, ali su nastavljeni ovog leta i završetak gradnje planiran je pre početka zimske sezone 2019/2020.

Gradnja kompleksa parking garaže sa helidromom je u završnoj fazi, a ugovori o izgradnji prve i druge faze parking garaže su po principu "ključ u ruke" potpisani sa konzorcijumom firmi na čelu sa kompanijom M enterijer gradnja d.o.o. Beograd kao izvođačem radova. Članovi konzorcijuma su Mašinoprojekt KOPRING Beograd kao projektant parking garaže i Neo Aerodromes engineering d.o.o. Novi Beograd kao projektant helidroma.

Buduća parking garaža biće konceptualno uklopljena u okolni prostor, pristupačna, i omogućiće snalaženje pri kretanju, preglednost i sigurnost.
 
Prema projektu, nadzemna garaža je planirana kao višeetažna, na četiri nadzemna nivoa, sa 309 parking mesta.

Iz Skijališta Srbije navode da je projekat građevine usaglašen sa karakteristikama ovog tipa objekta, klimatskim uslovima lokacije i uslovima propisanog veka trajanja osnovnih konstrukcija, uz primenu modernih građevinskih materijala kao što su armirani beton, aluminijum, čelik, membrane i eternit ploče, malterisane površine i dr.
(Foto: JP Skijališta Srbije)
Helidrom ski centar Kopaonik biće helidrom na zemlji (Surface Level Heliport) prema klasifikaciji ICAO. Helidrom je za javnu upotrebu, za operacije poletanja i sletanja u VFR uslovima danju i noću.

Merodavni helikopter za ski centar Kopaonik je MI17 i sve fizičke karakteristike budućeg helidroma određene su za taj tip helikoptera, a osim njega, helidrom će zadovoljavati sve projektantske i operativne kriterijume za operacije dvomotornih i jednomotornih helikoptera definisanih prema standardima.

           Branislava Petrović

             Foto: Skijališta Srbije

Galerija slika

Komentari