Vesti Kopaonik - Gondolom iz Brzeća još ove zime

Kopaonik - Gondolom iz Brzeća još ove zime

Kopaonik | 17.09.2020. | b92.net
ljai gradilite gonole 17.09.2020 4 800x

Kabinska žičara od Brzeća do Malog Karamana na Kopaoniku mogla bi da bude završena pre roka i proradi već za zimsku turističku sezonu.

To je danas izjavio ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić. Izgradnja žičare dužine 3.700 metara kapaciteta 1.600 putnika na sat, počela je letos. Za nju je Srbija uzela kredit Evropske investicione banke od 27 miliona evra.

"Ovo je najveća investicija u turizmu poslednjih nekoliko godina i preporodiće Kopaonik i okolna sela, ali i ceo region", ocenio je Ljajić prilikom posete gradilištu.

 "Puštanje žičare u rad će značiti i novi početak za privredu, doprineće razvoju seoskog turizma. Dodatno će rastereti saobraćaj i za 13 minuta će se stizati do Brzeća do centra Kopaonika", kazao je Ljajić i dodao da će veći broj turista na Kopaonik dolaziti i tokom leta.

Ministar je naveo da je do sada od ukupnog broja turista koji dođu na Kopaonik, tokom tela bilo svega 16 odsto, dok ih je na Zlatiboru 30 odsto. Ljajić je rekao i da 5.000 ležajeva i nekoliko hotela na Kopaoniku i u okolini čeka kategorizaciju.

----------
Trasa gondole Brzeće - Kopaonik biće identična dosadašnjoj trasi žičara Bela reka 1 i 2. Nova žičara biće dugačka oko 3.600 metara, imaće dve podstanice - Kamarište i FIS poligon i završavaće se na vrhu Mali Karaman. U jednoj kabini moći će da se smesti deset skijaša.

      Izvor: beta, b92.net         Foto: kopaonikonline.com

 

Galerija slika

Komentari