Vesti Kolašin 1600 - Skijalište svečano otvoreno 16. februara 2019.

Kolašin 1600 - Skijalište svečano otvoreno 16. februara 2019.

Kolašin 1600 | 17.02.2019.
kolain1600 160219 960

Ski centar Kolašin 1600 je u subotu 16. februara 2019. svečano pušten u rad, a zahvaljujući lepom vremenu i dovoljnoj visini snega, okupio se i veliki broj posetilaca.

Iz Vlade Crne Gore je ranije najavljen i obezbeđen autobuski prevoz iz više crnogorskih gradova, a skijaše je dodatno privukao i besplatan ski pass toga dana. Na dan otvaranja je organizovana i revijalno skijaško takmičenje na kojem su se crnogorski skijaši takmičili sa Bojanom Križajem, višestrukim šampionom Jugoslavije.

A evo kako ski centar izgleda “pretvoren” u brojke:

    6 miliona eura je iznosila dosadašnja investicija u ski centar, uz najavu još toliko za sistem veštačkog snega
    2 staze (Vranjak dužine 1.750 metara i Jagančar 2.800 metara)
    12 eura cena ski pasa za odrasle (Na dan otvaranja je besplatan za sve skijaše)
    8 eura cena ski pasa za djecu
    100 eura cena godišnjeg ski pasa za meštane
    0 eura cena za učenike kolašinskih osnovnih škola tokom cele sezone
    1.600 metara je nadmorska visina polazne tačke
    2.035 metara je nadmorska visina izlazne tačke
    2.600 skijaša po satu je kapacitet žičare
    200 vozila je kapacitet parking prostora ski centra
    400 mesta je kapacitet restorana “Troglava”

Ski centar Kolašin 1600 nalazi se na Bjelasici na koti 1600 a šestosjeda žicara penje skijaše na 2035m na sami vrh Troglava 2072. Dužina žicare je 1.567 m. Trenutno su u funkciji 2 staze, a u sklopu Ski centra funkcioniše i bebi lift kao i restoran Troglava.

Premijer Crne Gore Duško Marković, poručio je danas na svečanom otvaranju Ski centru Kolašin 1600 da će ove investicije biti podsticajne za pokreranje biznisa u drugim sektorima progres.
"Otvaranjem Skijališta 1600 ustvari ulazimo u poslednju fazu završetka kolašinskog skijaškog rizorta, koji ce biti podstrek ne samo za Kolašin, nego za sjever u cjelini. Vjerujem da ce ovaj projekat i ono sto radimo kada je u pitanju zimski turizam i skijaški centri na Bjelasici, na prostoru Opštine Mojkovac, na prostoru Opštine Bijelo Polje i Berane biti snažan podsticaj za dalji razvoj sjevera i njegov ukupni progres”, rekao je Marković.


Direktor Uprave javnih radova Rešad Nuhodžić naglasio je da je za potrebe skijališta izgrađena je nova putna, elektrotehnička u hidrotehnička infrastruktura.
“U toku druge faze projekta, koja je planirana da se završi do kraja naredne godine, skijalište će dobiti još šest kilometara staza. U planu je i izgradnja žičare (K7) kojom će biti povezana skijališta Kolašin 1450 i Kolašin 1600, što će dodatno obogatiti turističku ponudu. Uprava javnih radova će i narednom periodu nastaviti sa realizacijom kapitalnih projekata Vlade Crne Gore, od kojih su projekti u oblasti turizma u vrhu naših priroteta. Samo u skijališta Cmiljača, Žarski, Savin Kuk i Hajla biće investirano više od 100 miliona eura, dok ćemo u jedan od najznačajnijih projekata za turističku valorizaciju sjevera – Đalovića pećinu, uložiti blizu 18 miliona eura”,  kazao je Nuhodžić.

Direktor Skijališta Crne Gore Miloš Popović je rekao:
"U novembru 2017. godine osnovano je privredno društvo Skijališta Crne Gore sa sjedištem u Mojkovcu, za upravljanje skijalištima Kolašin 1600 na području Opštine Kolašin, Jelovica na područiju opština Berane i Andrijevica, Cmiljača i Torine na području opštine Bijelo Polje, Žarski na području opštine Mojkovac, Planinski centar Komovi i Eco adventure park Komovi. Generalni koncept razvoja kompanije je valorizacija postojećih aktivnih skijališta i izgradnja novih ski centara na području Bjelasice i Komova, Durmitora i Hajle, u skladu sa prostornim planovima za ta područja. Time će Crna Gora dobiti jedan od najvećih i najprestižnijih ski resorta u okruženju u okviru kojeg će biti izgrađena najsavremenija infrastruktura: hoteli, restorani, ostali pansionski i vanpasionski sadržaji, moderne žičare, a sve u cilju zauzimanja pozicije broj jedan na konkurentskom tržištu. Akcenat ćemo staviti i na unapređenju ljetnje ponude”, naglasio je on.

     Izvor:  Investitor.me i  cdm.me

-----------

Vidimo se na šestosjedu

Nadmorska visina bazne stanice žicare je 1.600 m, a vrh je na 2.035 m.
Dužina žicare je 1.567 m.
Reč je o najmodernijoj žicari-šestosednu otvorenog tipa u Crnoj Gori i regionu.
Žičari je dato ime „Troglava” prema istoimenom vrhu na Bjelasici u čijoj se neposrednoj blizini nalazi izlazna stanica.
Žičara se sastoji od 84 šestosedne korpe. Vožnja traje 4 minuta od polazne do izlazne stanice, pri brzini od 5 m/s. Kapacitet žicare je 2.600 skijaša na sat.
Na korpama su ugradeni grijači sedišta i priprema za haube, kako bi, ako se pokaže potreba, žicara bila zatvorenog tipa.
Prilikom ulaska korpe žicare u zoni polaznog, odnosno izlaznog postrojenja, korpe usporavaju na minimalnu brzinu kako bi skijaši i panoramski pešaci bezbedno ušli i izašli sa žičare.
Vodi se maksimalno računa o bezbednosti prema najvišim evropskim standarima. Austrujski Doppelmayr je jedan od vodećih proizvodača u svetu. Testiranja su trajala gotovo mesec dana.
Žičara je opremljena svim sistemina bezbednosti, automatski staje u slučaju narušavanja sistema, opremljena je agregatom za slučaj nestanka struje.
Na dan puštanja u rad vožnja žicarom je besplatna!

 

 

Galerija slika

Komentari