Vesti Kolašin 1600 – Radovi na budućem skijalištu dobro napreduju

Kolašin 1600 – Radovi na budućem skijalištu dobro napreduju

Kolašin | 30.08.2018. | vijesti.me
Kolasin1600 garaya zicare

Premijer Crne Gore Duško Marković ponovo je u utorak 28. Avgusta 2018. nenajavljeno obišao gradilište turističkog rizorta "Kolašin 1600" i iskazao zadovoljstvo kako radovi sada napreduju nakon kritika koje je izrekao prilikom prethodne iznenadne posjete ovom gradilištu, 18. Juna 2018.

"Poslije sedamdeset dana sam na istom mjestu. Tada smo bili u prilici da konstatujemo da radovi nijesu imali zadovoljavajuću dinamiku, da se dosta kasnilo u odnosu na potpisani ugovor. Danas sa zadovoljstvom mogu da kažem da radovi dobro napreduju, da imamo dobru dinamiku i da su izvođači angažovani na ovom lokalitetu, da odgovorno i savjesno rade kako bi radovi bili dovedeni do kraja. Dakle, i kompanije Tošković, Tehnoput i konzorcijum Doppelmayr i Novi Volvoks su u punom angažmanu sa zadovoljavajućim brojem radnika i ozbiljnom mehanizacijom i rekao bih da sada stvari idu u dobrom pravcu. Naravno, ovo zadovoljstvo je samo danas. Mi ćemo preko Direkcije i nadležnog ministarstva i neposredno ja sa svojim Kabinetom i u budućnosti pratiti kako stvari napreduju", rekao je Marković na lokaciji turističkog rizorta „Kolašin 1600“.

Iskazao je zadovoljstvo lokacijom rekavši da će na tom mestu u budućnosti postojati ozbiljna zimska i ljetnja turistička ponuda.
"Vjerujem da ćemo brzo stvoriti pretpostavke da spojimo skijališta "Kolašin 1450" sa skijalištem "Kolašin 1600" i dobiti mnogo veći potencijal. Ovdje smo potpisali ugovor o zakupu sa investitorom koji će baš ovdje na ovoj lokaciji graditi hotele i apartmane i vjerujem da Kolašin i Crna Gora dobijaju jedan novi sadržaj koji će doprinijeti ne samo razvoju našeg turizma nego i cijeloj crnogorskoj ekonomiji", rekao je Marković.

Marković je prilikom obilaska rizurta Kolašin 1600 u junu 2018. upozorio izvođače radova i sve subjekte uključene u proces da moraju preduzeti dodatne aktivnosti kako bi nadoknadili zaostatke i realizovali važan razvojni projekat.
"Nijesam zadovoljan kako se razvojni projekti realizuju, posebno kada su u pitanju rokovi a negdje i kad je u pitanju kvalitet izvedenih radova. Ja neću da dozvolim da Kolašin, Mojkovac i Cmiljača stoje. To su velike pare i važni projekti za sjever. Mi novac imamo, vi ste dobili posao i iskoristite to. Uzmite novac, ali radite! Da držite posao, a da radovi stoje – to ne može“, rekao je u junu Marković.

 --------------------

Kolašin 1600 – Davanje u zakup zemljišta za izgradnju baznog naselja planinskog centra

Savjet za privatizaciju Crne gore predložio je 20. Jula 2018. Vladi da usvoji odluku i ugovor o davanju u zakup na 90 godina zemljišta za izgradnju baznog naselja planinskog centra „Kolašin 1600“.

Kako je saopšteno iz nakon sednice, Savjet je razmotrio i jednoglasno predložio Vladi da usvoji Izvještaj o rezultatima pregovora po osnovu međunarodnog Javnog tendera za izdavanje u dugoročni zakup tog zemljišta, sa predlogom odluke i ugovora o davanju u zakup.

Predmet 90-godišnjeg zakupa je zemljište površine 271.990 metara kvadratnih po fiksnoj zakupnini od 0,10 eura po metru kvadratnom i varijabilnoj zakupnini od 0,10 odsto od neto stvarne dobiti, pri čemu se obe zakupnine obračunavaju na godišnjem nivou uz klauzulu da se plaća unaprijed za deset godina“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da sastavni dio Ugovora čini i Investicioni program predstavljen u četiri klastera od više od 50 miliona eura, od čega je predviđeno ulaganje od 12,8 miliona u prvom klasteru odnosno za prve četiri godine.

Podseća se da je Prostornim planom posebne namene Bjelasica i Komovi i Detaljnom razradom lokaliteta Kolašin 1600 ta lokacija prepoznata kao okosnica razvoja zimskog turizma u Severnom regionu Crne Gore, sa još sedam zimskih centara.

 

Galerija slika

Komentari