Vesti Kolašin 1450 i 1600 - Isključivo jedinstveni ski-pass po ceni 25 eura za dan

Kolašin 1450 i 1600 - Isključivo jedinstveni ski-pass po ceni 25 eura za dan

Kolašin | 22.01.2023. | vijesti.me
K1450 1600960x583

Državno skijalište Kolašin 1600 i privatno skijalište Kolašin 1450 Zorana Ćoća Bećirovića nastupiće ove zimske turističke sezone isključivo kao objedinjena turistička ponuda, pa neće biti moguće kupiti odvojeni ski-pas, već isključivo jedinstveni po cijeni od 25 eura za dan.

Time je posetiocima oduzeta mogućnost da kupovinom jeftinijeg ski-pasa koriste infrastrukturu samo jednog ski-centra.

Mogućnost fizičkog objedinjavanja privatnog i državnog skijališta ostvarena je prošle godine, puštanjem u rad šestoseda K7, u koji je država uložila gotovo 9 miliona eura...

U zajedničkom odgovoru na pitanja portala "Vijesti.me" iz Ministarstva i turizma i javnog preduzeća Skijališta Crne Gore (SCG) navode:
”Skijališta u Kolašinu će tokom ove zimske sezone imati jedinstveni ski-pas po ceni od 25 eura, a takva odluka motivisana je namerom Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma da stvori jedinstvenu skijašku ponudu Crne Gore, kao veoma interesantne zimske turističke destinacije. Smatramo da je dužina od 45 km skijaških staza, koliko iznosi ponuda oba skijališta, mnogo privlačnija za ljubitelje zimskih sportova jer je to jedan od glavnih parametara kada biraju gde će skijati”.

Sudeći prema odgovorima iz Bećirovićeg skijališta 1450, svako ko od sada pomene odvojeno dva ski-centra - grdno će pogrešiti.

Kako je napisala izvršna direktorica kompanije AD Ski Resort - Kolašin 1450 Milica Šćepanović, “dva ski-centra više ne postoje”.

Prema njenim rečima, cenu jedinstvenog ski-pasa zajednički su utvrdili sa SCG.

”U Vašem pitanju, pominjete ‘oba skijališta’. Želimo da Vam skrenemo pažnju da više ne postoje dva skijališta, već jedinstveno skijalište Kolašin, za koje se plaća jedan jedinstveni ski-pas. Sa druge strane, pored skijališta Kolašin, postoje dva planirana turistička kompleksa - Kolašin 1450 i Kolašin 1600. Delatnost tih turističkih kompleksa nije povezana sa SCG. Cenovnik za jedinstveni ski-pas za skijalište Kolašin zajednički utvrđuju Skijališta Crne Gore i kompanija AD Ski Resort Kolašin 1450”, kazala je ona.

Na sajtu SCG (skijalista.me) već su, u skladu sa novom odlukom, korigovane cene, pa nema pređašnjih koje su se odnosile samo na ponudu Ski-centra Kolašin 1600. Prema cenovniku, koji više ne važi, dnevni ski-pas trebalo je da košta 20 eura za odrasle i 13 eura za decu do 14 godina.

Na sajtu skijališta Kolašin 1450 (kolasin1450.com), je postavljen isti novi cenovnik, u odnosu na sada nevažeće “stare” cene, prema kojima je dnevni ski-pas za odrasle bio 15 eura.

Prihode od zajedničkog ski-pasa kojeg je i lani bilo moguće kupiti za 25 eura, državno preduzeće i Bećirović dijelili su u odnosu 70:30.

Na privatnom skijalištu je, prema zvaničnim podacima, 17 kilometara staza, čiji liftovi imaju kapacitet od 5.500 skijaša na sat.

Ostatak skijaške infrastrukture na Bjelasici izgradila je država.

Odnose privatnog i državnog preduzeća minulih meseci obeležila je “svađa” oko nove žičare šestosed, vredne šest miliona eura. Naime, deo te vredne infrastrukture, kupljen novcem građana, uskladišten je mesecima besplatno, na osnovu ugovora sa SCG, u magacinima ovog privatnog preduzeća u Bakovićima. Biznismen sada ne dozvoljava državnom preduzeću da preuzme žičaru, uz obrazloženje da to nesu zatražili na propisan način.

Reč je o šestosjedu koji je trebalo pre nekoliko godina da bude postavljen na Durmitoru, a od 2020. namenjen je za spajanje budućeg mojkovačkog i bjelopoljskog skijališta - Žarksi i Cmiljača.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti.me”, djlovi žičare nalaze se sada na tri mesta, u Bakovićima, u Mojkovcu i u Bijelom Polju. Dva posljednja skladišta obezbedilo je preduzeće SCG.

Optimizam, uprkos kašnjenju sezone
----------------------------------------
U poređenju sa prethodnom sezonom koja je počela 18. decembra, kako kažu iz resornog Ministarstva, u zaostatku su mesec dana i prihodi na skijalištu su, tvrde, trostruko manji u odnosu na isto doba lane. Ipak, u tom resoru ne nedostaje optimizma kad je reč o bilansu turističke zime.

”Moramo biti optimisti i verovati da će se sve nadoknaditi značajnom posetom Kolašinu koji sve više postaje ne samo skijaški već i planinski centar za odmor. Takođe, Vlada je donela i odluku o produžetku zimskog školskog raspusta”, naveli su.Iz SCG podsećaju da infrastrukturu Ski-centra Kolašin 1600 čine dve najmodernije isklopive žičare koje opslužuju 21 kilometar skijaških staza, koje će se tabati sa četiri savremena tabača snega.Deo ovogodišnje ponude su i pokretna traka za početnike i dve tjubing staze. U sklopu bazne stanice nalazi se ski-rental sa 250 kompleta skija i 30 kompleta VIP kategorije.To skijalište i ove godine ima i dve ski-škole, nudi rentiranje motornih sanki, krplji i organizovanje nordijskog skijan

I infrastruktura na skijalištu Kolašin 1450, tvrdi Milica Šćepanović, spremna je za skijaše.

”Sva infrastruktura na skijalištu Kolašin je u potpunosti u funkciji i spremna za rad. Drugo je pitanje kada će i koji ski-liftovi biti puštani u rad, što zavisi od vremenskih prilika i broja gostiju. Za procene o uspješnosti ove sezone je rano. Snega ovih dana nije bilo u mnogim većim alpskim skijalištima...”.

U kompaniji su, kaže ona, zadovoljni obavljenim pripremama za sezonu, u smislu povećanog broja staza, proširenja turističke ponude i omogućavanja još boljeg kvaliteta usluga. Zbog toga očekuju da će sezona, “bez obzira na ukupan broj skijaških dana koji zavisi od količine padavina, poslužiti kao odlična reklama za širenje popularnosti skijališta Kolašin i konstantno povećanje broja gostiju u budućnosti”.

     Izvor: vijesti.me    Dragana Šćepanović    22.01.2023.


Komentari