Vesti Karling - Održano do sada najveće takmičenje u Srbija

Karling - Održano do sada najveće takmičenje u Srbija

Beograd | 14.05.2023. | karling.rs
Curling Pionir Bgd 20231000x

U Ledenoj dvorani Pionir u Beogradu je od 11. do 14.maja 2023. održano najveće svetsko takmičenje u karlingu koje je Srbija ikada imala - SKT TURNIR JUBILEJA SRPSKOG KARLINGA (WCT SERBIAN CURLING JUBILEE BONSPIEL). Ulaz je bio slobodan.
 
Takmičenje je održano u novoj i sve popularnijoj olimpijskoj disciplini - mešoviti parovi. Ekipu čini jedna dama i jedan muškarac.

Turnir je ugostio 20 ekipa iz 13 zemalja. Takmičile su se ekipe iz SAD, Kanade, Rusije, Nemačke, Italije, Poljske, Slovačke, Češke, Slovenije, Mađarske, Moldavije, Republike Srpske (BiH) i Srbije.
 
Ekipe su podeljene u 4 grupe koje se nisu zvale po abecednim slovima što je uobičajeno, već po nazivima koji će promovisati srpsku kulturu, istoriju, nauku, turizam, geografiju, manifestacije...
Ove godine grupe su se zvale po naseljima koja su se nalazila na mestu našeg glavnog grada: Vinča, Singidunum, Veligradon i Beograd.

Među igračima su bili osvajači medalja i učesnici Olimpijskih igara, svetskih i evropskih šampionata, evropskih olimpijskih festivala mladih.Teren za karling u ledenoj hali Pionir je pripremio jedan od najboljih svetskih "ledadžija" Džon Heron iz Škotske, postojbine karlinga. WCT u nazivu je skraćenica za World Curling Tour odnosno Svetski karling tur (SKT) organizaciju koja okuplja šezdesetak tunira u celom svetu na kojima se takmiče ekipe i klubovi, a ne reprezentacije. Svaki turnir, kao što je to u tenisu, nosi određeni broj poena. Turnir u Beogradu je serije 500, odnosno srednje veličine

Od 8. do 10. maja na tom istom ledu svi zainteresovani građani su mogli da dođu, probaju i uče da igraju karling.

U ovom periodu je održano i Karling prvenstvo Srbije. Sve ove događaje su organizovali zajedno Nacionalni savez za karling Srbije i Savez za karling Beograda pod nazivom "Nedelja karlinga" i čime je započeto obeležavanje 20 godina od uspostavljanja karlinga u Srbiji (i Crnoj Gori, kako se zvala tadašnja država).
 

Pozivno pismo Marka Stojanovića, predsednika Nacionalnog saveza za Karling Srbije

Proslavljamo 20 godina od osnivanja prve dve karling organizacije 2003. godine u Državnoj zajednici Srbija i Crna Gora kako se država zvala. Karling organizacija Srbije i Crne Gore i Ženska karling organizacija Srbije i Crne Gore bile su u Beogradu.

Nakon 20 godina i svih aktivnosti koje smo imali, ne samo u karling sportu i ne samo kao udruženje, već u okviru Nacionalnog olimpijskog komiteta preko naših članova koji su birani na različite funkcije u NK i drugim organizacijama i koji su aktivno širili olimpijske vrednosti i učenja, ostavili smo mali trag u razvoju sporta u Srbiji.

Svetska karling turneja koja se po prvi put održava u Beogradu je divan način da proslavimo ovaj jubilej sa našom svetskom karling porodicom. Mešoviti parovi koji predstavljaju istinsku ravnopravnost žena i muškaraca u sportu, kao i naše prve dve karling organizacije, je disciplina karlinga koja je bila prirodan izbor za ovaj bonšpil. Zahvalni smo VCT-u što je Beograd izabrao da bude deo te mreže prestižnih karling turnira.

Dobrodošli u Srbiju i dobrodošli u Beograd dragi prijatelji karlinga iz svih zemalja.


       IZVOR: www.curling.rs   FOTOGRAFIJE: Martina Pavlović

 

Komentari