Vesti Jahorina - Svečano pušten u rad najduži planinski bob

Jahorina - Svečano pušten u rad najduži planinski bob

Jahorina | 16.08.2019. | OC J
jah bob 1050819 960X584

Na Jahorini je u četvrtak 15. avgusta 2019. godine svečano pušten u rad najduži planinski bob na Balkanu a jedan od deset najdužih u Evropi. Radi se o trasi dužine 2.500 metara i predstavlja jedinstvenu adrenalinsku atrakciju.

Jahorinski alpin koster krase sledeće karakteristike: najduži planinski koster na Balkanu - 2.500m dužine, spada u 10 najdužih  planinskih kostera u Evropi, ogroman vertikalni pad od više od 330m, najveća brzina od 40 km/h, više od 41 elementa uzbuđenja, kao što su zaokreti naniže, spuštanje sa mosta sa prosečnim padom od 60% i ima 70 tobogana.

Tim povodom direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevnaić je rekao:" Moram reći da sam zaista srećan jer danas stojim ovde, uprkos ekstremno kratkim rokovima uspeli smo pripremiti najveću letnju atrakciju za korišćenje u toku ove sezone za koju sam siguran da će biti najuspješnija ikada. Vrednost ove investicije je oko 1.800.000,00 EUR uključujući bob na šinama i objekat polazne stanice.
Novim adrenalinskim sadržajem planina nije dobila samo najveću letnju atrakciju u regionu, ovom investicijom povećali smo vrednost Jahorine, zemljišta ovde i vrednost hotela i vikendica što ide u korist ne samo Olimpijskom centru Jahorina već svima koji rade i zarađuju od ove planine. Unaprjedili smo ponudu i kvalitet, podigli vrednost svakog kreveta. Sa aspekta vlasnika smeštaja veoma jednostavno, nisu uložili ni 1 KM a dobili su puno i zato velika zahvalnost državi Republici Srpskoj i moram da kažem da ovaj projekat može da uspe samo uz promociju i podršku vlasnika smeštaja na Jahorini."

Srpski član predsedništva BIH Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo učinjenim na Jahorini: "Ovo je moguće učiniti samo kada na različitim nivoima postoje ljudi koji žele da to učine. Naravno, ovde se neće stati.
Sada se mogu okrenuti i pogledati Jahorinu koja je potpuno drugačija od one kakva je bila pre nekoliko godina. Od jedne besperspektivne sredine i pored napora javne vlasti nije uspevala da izađe iz okvira lošeg poslovanja i loših ponuda i slabe posete. Danas je to sve drugačije.
Neophodno je donijeti novi zakon o Olimpijskom centru i na zakonit način upravljati svim resursima. Ono što ćemo učiniti vrlo brzo, a verujem do kraja ove godine, da ćemo posebnom odlukom republičkih vlasti prostor Olimpijskog centra proglasiti parkom prirode."

Oliver Kirchheim, predstavnik SunKid kompanije iz Austrije koja je gradila izjavio je:
Alpin koster je kompletiran za samo tri mjeseca, što je novi rekord kompanije u smislu vremena kompletiranja projekta. Ne samo da ce vrijeme izrade i instalacije biti zabiljezeno kao rekord nego i tehnicki podaci na jahorinskom alpin kosterom su medju evropskim rekordima.

Iako najveća letnja atrakcija, alpin koster je samo početak svega što je u planu da se izgradi na Jahorini. Za sledeće leto u planu je izgradnja velikog avantura parka sa ozbiljnim adrenalinskim atrakcijama.

 

Galerija slika

Komentari