Vesti Jahorina - Rekordno leto, najava za još uspješniju zimu

Jahorina - Rekordno leto, najava za još uspješniju zimu

Jahorina | 11.09.2019. | OC Jahorina
jah stavke radova 1000x608

Jahorina je u posljednje tri godine jedno od najvećih gradilišta u Republici Srpskoj, nakon završenog prvog ciklusa investicija koje su obuhvatale uređivanje staza i izgradnju sistema veštačkog osnežavanja. Na Jahorini su trenutno u toku ozbiljni investicioni projekti. Pomoću više od 30 miliona KM koji se ulažu u Jahorinu biće iskazan puni potencijal ove planine.

Iako letnja sezona na Jahorini još uvek traje, uveliko su u toku i pripreme za zimu.

Vredno se radi na izgradnji prve kabinske Gondole uz koju je je izgrađeno 5 km novih staza i njihovo osnežavanje. Projekat Gondole i izgradnje, uređenja i osnežavanje pripadajućih staza izuzetno je značajno za Jahorinu. Realizacijom ovog projekta, pored komfora koji omogućava, eliminisaće se gužve skijaša u zimskoj turističkoj sezoni, rasteretiće se centralne staze na planini i ista će raditi u ektremnim uslovima kada su veliki vjtrovi i magla. Gondola će raditi kada druge instalacije ne mogu, što je bio jedan od osnovnih preduslova za izgradnju i vodilja kada se ova investicija na Jahorini planirala.

U toku je i zamena starog ski lifta na Poljicama novim liftom – „sidro" kompanije Dopplmayer koji će povećati kapacitet instalacije za 4 puta.

Izgrađen je ugostiteljski objekat pored jezera koji će sigurno biti omiljeno mesto za predah kako skijašima tako i svim našim gostima, jer ima nesvakidašnji lep pogled ka jezeru i nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji na planini.

Jedan potpuno novi projekat koji će doprineti i sigurnosti na planini je osvetljenje staza, vrtića i jezera ukupne dužine od 4 km.

Završetak radova na ovim projektima i svečano puštanje u rad zakazano je 30. Novembra 2019. a biće obeleženo spektakularnim koncertom Saše Matića kao i izgradnjom Olimpijskog plamena na stazi Poljice.

Jahorina će zasigurno postati centar dešavanja u regionu  u zimskoj turističkoj sezoni zahvaljujući novoj, bogatoj ponudi i zanimljivim događajima koji će biti zastupljeni tokom zime.


Sve ovo je istakao direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnajić u utorak 10. septembra 2019. godine, tokom zvaničkne posete Srebrenke Golić, ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Tom prilikom je održan radni sastanak ministarke sa upravom OC Jahorina na čelu sa direktorom Dejanom Ljevnaićem i Nedeljkom Elekom, predsednikom Nadzornog odbora. Zajedno sa delegacijom Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije na sastanku, ali i u obilasku radova prisustvovali su Boško Jugović, načelnik opštine Pale i Dragomir Gagović, načelnik opštine Trnovo na čijim se teritorijama prostire olimpijska Jahorina.
 
"Danas smo dugo razgovarali kako razvijati infrastrukturu i kako oživiti OC Jahorina u cilju održivog razvoja ovog dela, koji nije samo područje opština Trnovo i Pale, grada Istočno Sarajevo već cele Republike Srpske" - navelka je ministarka Srebrenka Golić.

"Bitna stavka za planove za budućnost je zakon o OC Jahorina koji je preko potreban, a koji će rešiti sve probleme sa kojim se suočava OC Jahorina od bespravne gradnje do nerešene komunalne infrastrukture. OC Jahorina je u nadležnosti Vlade RS i zajedno sa resornim ministarstvima treba napraviti i doneti Prvi zakon o OC Jahorina koji će proći Javnu raspravu i biti primenjiv u praksi jer ne smemo dopustiti da ova ljepotica bude devastirana jer je vlasništvo cele Republike Srpske
" - izjavila je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

 

Komentari