Vesti Jahorina - Ravna planina, revijalna trka između dva ski centra

Jahorina - Ravna planina, revijalna trka između dva ski centra

Jahorina | 18.03.2023. | OC Jahorina
Jahorina Ravna planina 19.03.2023

U subotu 18.marta 2023. održana je revijalna trka Jahorina - Ravna planina, koja je svojom trasom spojila ova dva skijaška centra.

Učesnici trke, skijaši, su imali priliku prvi put u istoriji da se spuste od Jahorine do Ravne planine upravo na skijama dok su za organizaciju trke bili zaduženi Olimpijski centar Jahorina, ski centar Ravna Planina, opština Pale, Grad Istočno Sarajevo, kao i ski klubovi “Jahorina” i “Pale”.

Tim povodom, direktor za tehniku i ski staze Olimpijskog centra Jahorina, Bojan Čupović, rekao je:
”Upravo smo se spustili ski stazom koja prati trasu gondola Pale Jahorina, čija izgradnja je u planu.
Dužina staze je oko 9 km i njome po prvi put u istoriji simbolično spajamo Jahorinu i Ravnu Planinu. Čestitam svim današnjim učesnicima, jer smo zajednički poslali snažnu poruku.
Gondola Pale – Jahorina je projekat od vitalnog značaja - uvezaće Pale sa Jahorinom i od njega napraviti centar, kako smeštajni, tako i ugostiteljski i privredni.
Plan je da napravimo veliku garažu na međustanici, gdje će se završavati privatni saobraćaj i čime ćemo mnogo doprinijeti očuvanju životne sredine Jahorine. Uz gondolu, projektujemo stazu od Ogorjelice sve do Pala, koja će biti i osnežena i osvetljena, a uz skijašku stazu planiraćemo i trotoar ai i bike stazu, koja će se koristiti tokom leta.“


Na konferenciji za medije upriličenoj u prostorijama ski centra Ravna Planina govorio je i načelnik opštine Pale, Boško Jugović, koji je prvoplasiranom učesniku uručio zaista vrijednu nagradu:
„Današnji dan veoma je važan za opštinu Pale, Grad Istočno Sarajevo i sveukupno sarajevsko-romanijsku regiju, kao i Republiku Srpsku i njene turistički potencijal. Povezivanje Ogorjelice, preko Gnjilih bara, sve do ski centra Ravna Planina, je nešto sto ima kapitalnu vrijednost da proširi  ponudu skijaških staza na području čitave ove regije i da spoji Olimpijski centar Jahorinu i Ravnu Planinu i na taj način premjesti određeni dio smještajnih kapaciteta na područje opštine Pale. Iz tog razloga je važna današnja revijalna trka. Staza iste je duga okvirno 10 kilometara, a današnji takmičari pokazali su da je ona i više nego funkcionalna, te da istu možemo dodatno proširiti. Hvala svim takmičarima i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji današnjeg zaista istorijskog događaja. Opština Pale dodijeliće danas pobjedniku ove revijalne trke prvu nagradu koja je samo simbolična, jer je danas učešće svih ovih sjajnih takmičara podjednako bitno."

Direkor ski centra Ravna Planina, Veljko Golijanin, za prisutne medije rekao je:
„Danas se ostvario moj san. Prije 12 godina zamislio sam ovaj projekat, no sve što danas vidite tog dana je bila samo neprohodna šuma. Prepoznao sam ovu ideju putujući po Evropi i njenim skijalištima i kao loš đak prepisao način na koji ona rade i kako se uvezuju sa prvim naseljenim mjestom. Tu sam viziju jednostavno kopirao i poželio da jednoga dana isto učinim i sa opštinom Pale. Danas se ta želja i skoro ostvarila. Napravljen je prvi korak i svi smo pokazali dobru volju.
Želim da se zahvalim Olimpijskom centru Jahorina, opštini Pale i Gradu Istočno Sarajevo i naravno današnjim učesnicima. Ova priča traje mnogo godina, i tek sada će da dobije svoj pravi epilog spajajući ski centar Ravna Planina sa olimpijskom Jahorinom, a dobrobiti realizacije ovog projekta za oba ski centra su zaista, složićete se, nemjerljive!"

Grad Istočno Sarajevo na današnjoj konferenciji predstavljao je predsednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo, Branko Koroman, i za prisutne izjavio:
„Ja sam jedan od rijetkih koji je imao to zadovoljstvo da 2010, godine poslušam više o ovoj ideji od gospodina Veljka. Drago mi je da se ta ideja danas realizuje i da je njegova tadašnja vizija danas ugledala svjetlost dana. Danas smo prisustvovali promociji kompletne te staze od Jahorine do cilja u dnu ove staze u ski centru Ravna Planina što je jako bitno, jer je ovo za Grad Istočno Sarajevo dodatni motor razvoja, kao i za ova dva ski centra, opštinu Pale i cijelu Republiku Srpsku.
Tendencija Grada Istočno Sarajevo je da povežemo sve turističke kapacitete svih 6 opština u sastavu Grada i zajedno sa njima prezentujemo svijetu potencijal naše regije. Veliko hvala svim takmičarima i učesnicima u realizaciji ovog projekta ispred Grada Istočno Sarajevo, čija podrška u ovakvim i sličnim idejama neće nikada izostati."

Za najuspješnije je pripremljen odličan nagradni fond, a to su na današnjoj trci bili Stefan Lopatić (I mesto), Stefan Anić (II mesto) i Nikola Stanišić (III mesto).


     Izbor: OC Jahorina

 

Komentari