Vesti Jahorina - Radovi na skijalištu u toku

Jahorina - Radovi na skijalištu u toku

Jahorina | 20.06.2021. | jahorinaprestige.com
Rekonstrukcija komplet dvosjeda Ogorjelica Baja 16.jun 1 800x487

Na Jahorini je u toku najavljeni radovi na ski centru kako bi sa novim sadržajima opremom i žičarama spremno dočekao novu skijašku sezonu.

Prema pisanju OC-Jahorina.com trenutno su na Jahorini u toku radovi na novim projektima od kojih je najveća investicija Gondola Poljice, sa najnovijom tehnologijom, svjetlosnim efektima, najnovijim kabinama i povećanim kapacitetom od 3.600 skijaša na sat.

Grade se dva šestosjeda, radovi na izgradnji šestosjeda u Rajskoj dolini su već krenuli a planirano je i prebacivanje instalacije šestojed Poljice u naselje Trnovo kao i izgradnja dva ski lifta za stazu Spust gde se 84 godine održalo olimpijsko takmičenje.

Već su krenuli sa radovima na izgradnji novog sistema osnežavanja na 7 km ski staza, a  postojeće staze će se dodatno uređivati i zatravljivati.

Ljubitelji noćnog skijanja će se sigurno obradovati projektu osvjetljena staze Novak Đoković dužine 1.000m koje će dodatno proširiti ponudu u večernjem terminu i na ukupno 5 km ski staza za noćno skijanje.

Krenuli su radovi na izgradnji velikog zip line preko jezera ali i sa proširenjem terase Olimpijskog bara.

U planu je modernizacija polazne i izlazne stanice čuvenog dvoseda Ogorjelica.

Takođe i izgradnja potpuno novog parking sistema koji će doprineti boljem funkcionisanju na planini.

Realizacijom ovih investicija Jahorina će novu zimsku sezonu dočekati spremnija nego ikada.

Zahvaljujući objavama Miodraga Blagojevića-Baje iz agencije za rezervacije smeštaja Jahorina Prestige, u prilici smo da vidimo detalje o radovima sa lica mesta.

Rekonstrukcija dvoseda Ogorijelica
U toku je kompletna rekonstrukcija dvosed žičara Ogorijelica 2. Postavlja se nova sajla, motori, korpe, itd.

Osnežavanje na novoj stazi Obućina bare

Po planu teku i radovi na sistemu veštačkog osnežavnje nove ski staze Sunčana dolina - Obucina bare.

Nova gondola Poljice
Isporuka opreme za novu gondolu Poljice je u toku a na trasi postojećeg šestosjeda na Poljicama krenula je izgranja nove kabinske gondole. Polazna stanica gondole biće na Poljicma na postojecoj garazi šestoseda, postojeći šestosed se skida i montiraće se na ski stazu Sunčana dolina - Obućina bare.

Izlazna stanica gondle na vrhu Poljica bice spojena tunelom - toplom vezom sa restoranom Olimpijki bar da bi posetioci i ne skijasi mogli da dođu i borave u restoranu kad je hladno i loše vreme.

Na polaznoj stanici gondole gradiće se podzemna garaža.

Radovi na Rajskoj dolini, novi šestosed i ski lift
U toku su radovi i na platou Rajska dolina između dosadašnjih ski liftova Olimpik i željo. Radi se na izgradnji novog šestoseda i novog ski lifta Olimpik sa ski kasama, između dve ski staze, ski staze Željo i ski staze Olimpik.

Šestosed i lift Olimpik će kupiti sve skijase sa svih ski staza i skijase koji bi silazili sa izlazne stanice šestoseda Prača, kapaciteta do 2400 skijasa po satu. Izlazna stanice šestoseda bi bila između ski liftova nekadasnjih Olimpika i Želje. Sa ovim projektom bi zaživeo i najbolji, najomiljeni deo skijalista na Jahorini.

Uz izgradnju šestoseda i novog ski lifta Olimpik radiće se na proširenju ski staza, sistem osnežavanja, postavljanja noćne rasvete…

Osnežavanje leve strane ski staze Prača
Još u maju mesecu počeli su radovi na osnežavanju ski staze Prača (leva strana). Ova ski staza biće osnežena celom dužinom od 1300 metara!

Leva ski staza je srednje težine, kategorije plava i crvena, kompletno je uređena, proširena i zatravljena. Po oceni skijaša spada u jednu od najboljih i najuzbudljivijih ski staza na Jahorini!

Obilaznica Osmice – Ogorjelica - Poljice
Još tokom maja maeseca 2021. počela je izgradnja novog putnog pravca: Osmice – Ogorjelica - Poljice, kružna obilaznica.

U skoroj buducnosti u Olimpijski centar Jahorina će se ulaziti iz prvaca Pala na Osmicama gde je prošla nova trasa puta prema Podgrabu. Kružna obilaznica kretaće sa Osmica, pa ispod hotela Vučko prema magistralnom putu za Praču.

Izlaz sa novog putnog pravca i zaobilaznice biće put prema Ogorjelici na desno pa nazad na Poljice i prema naselju Šator. Sadašnja trasa puta od Poljica do Osmica biće jednosmerna ulica kao izlaz iz Jahorine.

Ubrzo kreće i rehabilitacija putne mreže Pale – Jahorina.

Izvor: oc-jahorina i jahorinaprestige  Foto: Miodraga Blagojevića-Baje

 

Komentari