Vesti Jahorina - Leitner dobio novi posao na izgradnji žičare Rajska dolina

Jahorina - Leitner dobio novi posao na izgradnji žičare Rajska dolina

Jahorina | 18.03.2021. | ekapija.com
Foto Jahorina 38 1200x730

Italijanska kompanija Leitner, nakon što je na Jahorini izgradila gondolu Javor-Partizan vrednu 16 mil KM, gradiće i žičaru Rajska dolina, za koju će im biti plaćeno 17 mil KM (8,5 mil EUR).

U gradnji koja je dogovorena po sistemu "ključ u ruke" će im pomagati i četiri domaće kompanije, a to su Vertex invest Group iz Brčkog, Interclima iz Sarajeva, kao i Unis i Weiss light sa Pala. Ugovor sa ovom grupom je potpisan 14. februara, nakon što je završen tender koji je bio raspisan u novembru prošle godine.

Reč je o isklopivoj šestosed žičari koja će nakon izgradnje po satu moći da preveze 2.400 skijaša. Sve bi trebalo da se završi veoma brzo jer je predviđeno da radovi traju 90 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Ako se uzme u obzir da će žičara biti dugačka 708 metara, računica pokazuje kako će ona po metru koštati nešto preko 24.000 KM.

Poređenja radi, Leitner je gradio žičaru od 1.510 metara na Popovoj Šapki, najpoznatijem skijalištu na Šar-planini u Severnoj Makedoniji. Ova investicija je iznosila 17,5 mil KM, odnosno oko 11.600 KM po metru.

Italijani bi trebali da grade i žičaru Kotor-Lovćen u Crnoj Gori dužine 3.900 metara. Ranije se spominjalo kako je projekat vredan 24,2 mil EUR, odnosno oko 12.000 KM po dužnom metru.

Capital podseća, uprava OC Jahorina se u jeku pandemije uspela kod komercijalnih banaka da se zaduži za preko 40 mil KM, iz kojih će se finansirati nekoliko infrastrukturnih projekata među kojima je i ovaj.

Osim ove, u planu je i izgradnja žičare Trnovo, radovi na osnežavanju ski staza, izgradnja pokretnih traka kao i projektovanju i izgradnji prve faze gondole iz Pala ka Jahorini.

        Izvor:  eKapija.com   i   Capital.ba

 

Komentari