Vesti Jahorina - Besplatno skijanje za decu sa teritorije grada Istočno Sarajevo

Jahorina - Besplatno skijanje za decu sa teritorije grada Istočno Sarajevo

Jahorina | 03.01.2020. | OC Jahorina
jah 020120 deca skijaju besplatno7 1200x730

U četvrtak 2. januara 2020, je na Jahorini u prelepom planinskom ambijentu Olimpijskog bara na vrhu planine potpisan sporazum o besplatnom skijanju svu decu iz svih šest opština sa teritorije grada Istočno Sarajevo.

Sporazum je sa predstavnicima šest gradskih opština potpisao direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić u prisustvu premijera Republike Srpske Radovana Viškovića i gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Vukovića.

U ime lokalnih zajednica sporazum su potpisali načelnici opština Pale Boško Jugović, Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić, Istočni Stari Grad Bojo Gašanović, Sokolac Milovan Bjelica, načelnik Odjeljenja za opštu upravu Istočne Ilidže Mileta Vuković i predstavnik opštine Trnovo Ognjen Vasić. Potpisivanju su prisustvovali i direktori turističkih organizacija "Jahorina" i Pale Igor Tošić i Dragan Jakić.

Direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevnaić rekao je da je prošle godine mogućnost besplatnog skijanja iskoristilo više od 16.500 dece sa područja Istočnog Sarajeva, a cilj je da se stvore zdrave navike kod dece."Ovo je samo jedan segment kada dajemo ski karte deci. Apelujemo i na druge da se uključe preko ski-rente, opreme, transporta da se tako olakša i pomogne roditeljima", rekao je Ljevnaić na konferenciji za novinare.
Ljevnaić je zahvalio načelnicima opština i gradonačelniku Istočnog Sarajeva jer je ovo zajednički projekat kao i direktorima turističkih organizacija Jahorina i Pale.

"Prvi put se koristi šestosjed Poljice tokom noćnog skijanja, zahvaljujući urađenoj rasveti od pet kilometara. Danas i juče imali smo više od 4.500 skijaša, planina je puna, zahvaljujući i gondoli koja ima kapacitet 2.700 skijaša na sat, novom ski-liftu na Poljicama. Ima više od 30 centimetara utabanog snega, očekujemo i nove padavine i u svakom momentu sistem osnežavanja je u pogonu zahvaljujući kojem i imamo skijanje na Jahorini", rekao je Ljevnaić.

Ljevnaić je naveo da su za razvoj turizma na Jahorini zaslužni i načelnici gradskih opština i gradonačelnik, a najveću zahvalnost za uspešan rad ovog centra uputio je srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i premijeru Republike Srpske, gospodinu Radovanu Viškoviću.

Tim povodom premijer Republike Srpske, gospodin Radovan Višković rekao je: „Vlada Republike Srpske podržava ovakve akcije i projekte Olimpijskog centra Jahorina i u skladu sa tim Vlada Srpske će finansirati prevoz dece sa po 10.000 KM po opštini. Imamo velike planove za Jahorinu i u budućnosti i trudićemo se da sve sprovedemo u delo u što skorijem roku."

Predsednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra "Jahorina" Nedeljko Elek rekao je da imaju veliku podršku premijera Viškovića i Vlade Republike Srpske za razvoj planine. "Olimpijski centar je prošle godine iz vlastitih sredstava investirao šest miliona KM, zadužio se još 16 miliona uz garanciju Vlade Srpske za izgradnju gondole i, upros svim tim troškovima, ovu godinu ćemo završiti pozitivno. To govori koliki je potencijal ovog javnog preduzeća", naveo je Elek. Predsednik nadzornog odbora je apelovao ne taksiste, hotelijere i sve ostale subjekte da se prema gostima ophode etički te da su oni slika planine koja ostaje u sećanju svakog gosta. Takođe skrenuo je pažnju na zloupetrebe i naveo da je bio svedok neprijatne situacije, kada je taksista Nedeljko Đukić, gostima za prevoz od jednog do drugog hotela naplatio iznos od 28 KM i dodao je da se zloupotrebe te vrste moraju zaustaviti.
On je istakao da će Jahorina postati nosilac razvoja ne samo Sarajevsko-romanijske regije, nego cele Republike Srpske i da je neophodno da svi subjekti rade za dobrobit planine.
 
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da mu je drago što prisustvuje današnjem događaju, jer na ovaj način šalju snažnu političku poruku da svi zajedno mogu učiniti nešo pozitivno i korisno bez obzira na političke razlike. "Mogućnost besplatnog skijanja je jako lepa, društveno odgovorna stvar koja je uvedna dolaskom novog rukovodstva Olimpijskog centra. Grad je u prethodnim godinama finansirao prevoz dece i do sada su imali dve linije sa Sokoca preko Pala, te iz pravca Dobrinje, Istočnog Novog Sarajeva do Jahorine. Sada deca koja nameravaju da dođu na Jahorinu imaju i besplatnu kartu od Centra i siguran prevoz", rekao je Vuković.
On je dodao da je za decu potrebna oprema, ishrana, učitelj skijanja i da veruje da će načelnici opština to obezbiediti.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović zahvalio je svima koji učestvuju i ulažu u razvoj Jahorine, posebno menadžmentu Olimpijskog centra koji iz dana u dan posluje uspešno i postiže zapažene rezultate. On je rekao da potpisivanje sporazuma pokazuje senzibilitet i odgovornost Olimpijskog centra prema lokalnim zajednicama, da su deca sve više zainteresovana, te da će opština Pale nastojati da im obezbedi sve da dođu na planinu.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica zahvalio je Olimpijskom centru u ime opštine, dece, njihovih roditelja što su pokrenuli pre tri godine ovu akciju kao i gradu Istočno Sarajevu koji su podržavali akciju kroz organizovanje besplatnog prevoza. Bjelica je zahvalio premijeru Srpske Viškoviću, koji je rekao da će njegov kabinet finansirati prevoz dece iz lokalnih zajednica do Jahorine.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić zahvalio je za to što je deci omogućeno besplatno skijanje na Jahorini, te naglasio da je kontinuirana podrška Vlade Republike Srpske i kapacitet Olimpijskog centra doprinio da Jahorina bude destinacija broj jedan u ovom delu Evrope.

I načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović zahvalio je premijeru Viškoviću koji je obećao sredstva za prevoz dece na olimpijsku planinu, ističući da to mnogo znači ovoj opštini.

 

Galerija slika

Komentari