Vesti Jahorina - Aktiviran novi sistem veštačkog osnežavanja

Jahorina - Aktiviran novi sistem veštačkog osnežavanja

Jahorina | 19.11.2018. | OC Jahorina
osnezavanje 171118 2

Olimpijski centar Jahorina započeo je sa proizvodnjom veštačkog snega neophodnog za osnežavanje ski staza na Jahorini, trenutno je u toku osnežavanje staze Poljice. Sistem osnežavanja pušten je u rad i proizvodiće sneg u kontinuitetu u skladu sa potrebama i vremenskim uslovima.

Povdom zvaničnog otvaranja novog sistema osnežavanja Olimpijski centar Jahorina 1. decembra organizuje koncert najveće zvezde Balkana, Cece Ražnatović.

Sistem za osnežavanje čini vodoakumulacija iz koje se crpi neophodna voda za pravljenje veštačkog snega i sistem cevovoda putem kojeg se pod visokim pritiskom voda i vazduh dopremaju do uređaja za proizvodnju snega – snežnih topova i lansera.

OC Jahorina je od ove godine opremljen sa 88 lansera i 25 najsavremnijih snežnih topova marke Tehnoalpin čiji su prozivodi zastupljeni u 70 odsto skijališta u svetu.

Sistemom za veštačko osnežavanje se simulira prirodna pojava prilikom koje se vodena para podiže u atmosferu, gde se na niskoj temperaturi čestice vodene pare kristališu i tako nastaje prirodni sneg.

 

Komentari