Vesti Izložba "Sa Elanom do zvezda" u Zagrebu

Izložba "Sa Elanom do zvezda" u Zagrebu

Zagreb | 11.10.2018. | rtvslo.si
elan izlozba zg2018 8

Ako dođete u Zagreb do kraja januara 2019, možete videti izložbu "Sa Elanom do zvezda" koja se održava u tehničkom muzeju. Na izložbi je predstavljen istorijski i tehnološki razvoj jedne od najprepoznatljivijih slovenačkih kompanija.

Izložba je otvorena 9. oktobra, a posetioci će  do 31. januara sledeće 2019. godine moći da vide proizvodnu aktivnost Elana od njegovih početaka 1945. do danas. Iako su osnova Elanove proizvodnje oprema za skijanje, prvi uspeh na međunarodnom tržištu firma iz Begunja je imala u prodaji reketa za badminton, navedeno je na internet stranici muzeja.


Na otvaranju izložbe je istaknuto da su mnoge takmičare u skijanju Elanove skije dovele do statusa sportske zvezde. Među njima su Ingemar Stenmark i Bojan Križaj, kao i hrvatske skijaške zvezde Janica i Ivica Kostelic, koji su na početku karijere koristili skije Elan.

Pored istorije kompanije, izložba naglašava značaj tehnoloških inovacija u proizvodnji i industriji u pojedinim oblastima. Prkazana je serija Elanovih proizvoda, tehnoloških rešenja, fotografija i dokumenata.

Autor izložbe je kustos Tehničkog muzeja Slovenije Vladimir Vilman.

Elan je bio jedan od vodećih proizvođača sportske opreme u bivšoj Jugoslaviji, a mnogi i danas imaju Elan sportsku opremu.

 

Komentari