Vesti Inicijativa za žičare u BiH: Sarajevo - Bjelašnica i Teslić - Kotor Varoš

Inicijativa za žičare u BiH: Sarajevo - Bjelašnica i Teslić - Kotor Varoš

Sarajevo, Kotor Varoš | 10.04.2019. | ekapija.com
2019 04 10 194222 HTI Report2017ENG.pdf Foxit Reader820

Mediji u BiH prenose nove inicijative za gradnju panoramskih žičara. Sarajlije žele gondolu koja će spojiti grad (Hrasnicu) sa Bjelašnicim kao i Vrelo Bosne do Golog brda.
Druga ideja je da se opštine Kotor Varoš i Teslić povežu žičarom Borje, od hotela Hajdučke vode do manastira Liplje.

Inicirana izrada elaborata za gradnju dve žičare u Kantonu Sarajevo

Građani Kantona Sarajevo godinama slušaju priče o izgradnji još jedne žičare u Sarajevu, i to one koja bi spojila podnožje Igmana u Hrasnici sa sportskim i rekreativnim centrom na Bjelašnici. San da se njome provozaju, nažalost, još nije postao java, iako mnogi, a naročito Ilidžanci, s nestrpljenjem čekaju da ovaj projekat konačno zaživi.

Upravo je nedavno na zahtjev velikog broja građana ove opštine, zastupnik u Skupštini KS Mirza Čelik uputio inicijativu da se napravi elaborat za izgradnju žičare Hrasnica-Hrasnički stan-Veliko polje-Bjelašnica, kao i žičare Vrelo Bosne-Golo brdo, u nadi da bi ove ideje mogle biti pokrenute s mrtve tačke

Čelik smatra da bi ove žičare uz trebevićku bile pun pogodak i da bi upotpunile turističku ponudu od koje bi svi imali velike koristi.

Teslić i Kotor Varoš povezaće gondola - Projekat vredan 4 mil EUR

Od ideje da se opštine Kotor Varoš i Teslić povežu žičarom Borje nije se odustalo. Realizacija zamisli da se na planini Borje, na relaciji od hotela Hajdučke vode do manastira Liplje, izgradi gondola vredna oko 4 mil EUR, čeka na dogovor načelnika ove dve opštine, rekao je za eKapiju direktor Agencije za lokalni ekonomski razvoj opštine Kotor Varoš (ALERK) Predrag Tešić, idejni tvorac ovog projekta.

- Posle prikupljanja podataka i razgovora sa stručnim licima napravili smo idejno rešenje gondole Borje. U Vladi RS smo dobili obećanje da će nam odobriti koncesiju. Međutim, s obzirom ne to da trasa gondole prolazi kroz teritorije Teslića i Kotor Varoša potrebno je da načelnici ovih opština potpišu protokol o saradnji i raspišu poziv za izradu projektnog rešenja. Na žalost, tu je nastao zastoj - istakao je Tešić.

Prema idejnom rešenju, planirano je da početna stanica gondole bude kod hotela Hajdučke vode, smeštenog na planini Borje ili Borja na 803 metra nadmorske visine, dok bi krajna stanica bila kod manastira Liplje.

- Ideju za gondolu smo dobili upravo od igumana manastira Liplje Teofana koji nam je ispričao da su nekada monasi mleko sa planine spuštali u manastir "mlekovodom".

Kako ističe Tešić na ovom prostoru postoji veliki turistički potencijali koje bi gondola Borje uvezala i dodatno razvila.

- Potencijali hotela Hajdučke vode i manastira Liplje, na žalost, nisu dovoljno iskorišteni, iako se hotel nalazi na atraktivnoj lokaciji, odnosno u srcu borove šume, što ga čini vazdušnom banjom jedinstvenom na našem području. Dodatna pogodnost je što je u blizini i Kotor Varoša i Teslića, dok je od Banjaluke udaljen oko 60 km. Manastir Liplje je pogodan za verski turizam i njegova jedinstvena arhitektura ga čini jednim od najlepših sakralnih objekata u BiH - naglašava Tešić.

Dodaje i da je turističkom potencijalu ovog kraja doprinosi i blizina Banje Vrućice, koja je udaljena samo 25 km.

- Zbog toga je i cilj ovog projekta da objedini i obogati turističke ponude u oblasti planinskog, banjskog i verskog turizma.

Potraga za investitorima
Projekat Gondola Borje je predstavljen na Sarajevo biznis forumu prošle godine i, kako Tešić kaže, investitori su prepoznali potencijal ove ideje.

- Magistralni put i blizina gradova, Banjaluke, Teslića i Doboja, verski turizam manastira Liplje i zdravstveni turizam Banje Vrućice, kao i atraktivna priroda, garancija su da bi ova investicija bila isplativa.

Direktor ALERK-a nam kaže da, prema informacijama koje su dobili od projektantskih kuća, na osnovu iskustva, opštine bi trebalo da investiraju oko 60.000 KM u izradu projekta.

- Nakon kompletiranja dokumentacije, bio bi raspisan javni poziv za dodelu koncesije zainteresovanim investitorima. Naša saznanja su da je za slične projekte investitorima bilo potrebno oko milion evra po 1 km.

S obzirom da je predviđena dužina gondole oko 4 km, investicija bi bila vredna oko 4 mil EUR.

           S. Šubara

 

Komentari