Vesti Indoor skijanje - Atrakcija u okviru tržnog centra, ili ?

Indoor skijanje - Atrakcija u okviru tržnog centra, ili ?

| 09.06.2020. | Skijanje.rs
harbin2 960x2

Od Kine do Brazila, preko Egipta, Evrope i Singapura širom sveta postoji skoro 70 skijaških zatvorenih "Indoor ski" hala koje omogućavaju skijanje svakoga dana u godini na svim kontinentima sveta.

U izgradnji zatvorenih skijaških prostora danas dominira Kina, sa "Harbin Sunac Snow World", koji je trenutno najveći ski centar pod krovom na svetu, koji u sastavu ima i snežni park "Sunac Snow Park à Guangzhou", koji prvi ima kabinsku gonolu u zatvorenom.


Habrin - Sunac Snow Park à Guangzhou

Neće se dugo čekati da se grandioznost ski hale u Habrinu potisne... već za 2022. godinu je najavljen novi projekat "WintaStar" površine 90.000 m² u Šangaju (wintastar.com). S obzirom da je MOK izabrao Peking za grad domaćina zimskih olimpijskih igara 2022. godine, popularnost skijanja u Kini brzo raste pa se u skladu sa tim sve više grade zatvoreni skijaški kompleksi.


Shanghai - WintaStar, projekat za 2022.

Ove kolosalne strukture su uglavnom integrisane u gigantske trgovinske centre i od njih se pre svega očekuju veliki komercijalni efekti i profit. Ali i pored tuga, one u velikoj meri doprinose razvoju skijanja i skijaškog sporta među kineskim stanovništvom.

Dva najnovija zatvorena (indoor) skijaška kompleksa izgrađena su u zemljama u kojima je skijanje jako dobro razvijeno:
Jedan je "Big Snow American Dream" (www.bigsnowamericandream.com), prvi zatvoreni ski centar u Sjedinjenim Američkim Državama u Njujorku u okviru "Meadowlands" sportkog kompleksa, koga je 5. decembra 2019. godine otvorla poznata svetska i američka skijašica Lindsey Vonn. Cilj je da za prvu godinu rada kroz ovu ski halu prođe 600 000 korisnika.

Drugi je "SNØ" u Oslu, koji je otvoren 15. januara 2020. kada je od ski arene "SnowWorld Landgraaf" u Holandiji preuzeo titulu najveće ski dvorane u ​​Evropi, na 50.000 m2 sa alpsko ski stazom dužine 505m i stazom za skijaško trčanje dužine 1000 m koja se spušta sa krova. SNØ ima pre svega cilj da postane ekološki najodgovorniji zatvoreni ski centar, što se i nameće budući da se za unutrašnje konstrukcije mora praviti i čuvati velika količina sneg, a posebno da se održava unutrašnja temperatura između -6 i -2 °C.

U vreme kada su standardi zaštite životne sredine svojstveni svakom građevinskom ili turističkom projektu, zanimljivo je primetiti da ostale evropske zemlje više ne ulažu u ovakvu infrastrukturu. Bilo je sličnih idejnih projekata u Tignes-u u Francuskoj ili u Lessinesu u Belgiji, ali su imali ozbiljne kritike i na kraji se od njih odustalo.


Tignes - Indoor ski projekat od koga se odustalo

Pre kineskog mega projekta, Ski Dubai je dugo bio najpoznatija zatvorena skijaška hala i jedna od prvih na svetu. Da li je bilo ludo postaviti skijašku zatvorenu halu u pustinji UAE.
"Ideja je bila da se sneg donese u Dubai. Radije bismo to mogli nazvati snežni "Snow Dubai" a ne skijaški "Ski Dubai" jer su stanovnici Dubaia pre svega želeli da vide sneg, da ga dodirnu i sankaju se. Konstrukcija je dizajnirana za boravak 80% skijaša i 20% pešaka, međutim, u pogledu posećenosti situacija je upravo suprotna, svake godine ima 600.000 pešaka", precizirao je Lucas Marchand, koji je od 2004 do 2010. godine bio šef operacija u centru Ski Dubai.
Sadašnji generalni direktor Portes du Mont-Blanc insistira na činjenici da se ne može doneti opšte pravilo za zatvorene ski-hale. Zemlja u kojoj se grade i njena kultura imaju veliki uticaj na komercijalni pristup koji treba usvojiti. Otuda je danas važno da Kinezi, prema scenariju, ponude skijaške snove svojim korisnicima kako bi oni otkrili i sneg i skijanje.

U Francuskoj, gde skoro 15% stanovništva trenira skijanje, kulturni problem se odmah odbacuje. Od izgradnje 2005. godine, "Snowhall" u mestu Amneville (u blizini granice sa Luksemburgom) je do danas ostao jedina građevina u Francuskoj za skijanje u zatvorenom, a sa svojom ski stazom dužine 620 m drži rekord kao najduža zatvorena ski staza na svetu.
Kompanija Labellemontagne je u oktobru 2018. godine preuzela "Snowhall" od kompanije Vosges, sa željom da bude deo logike turizma 4 sezone i na taj način da privuku kako lokalne korisnike tako i šire, koji se sve više suočiavaju sa sve blažim zimama i nedostatkom snega na planinama. Snowhall je mesto na koje dolaze i sportisti visokog ranga, pre svega francuski slalom tim koji tokom leta redovno dolazi u Amneville na treninge.
„Dolazeći ovde tokom leta, tražimo dobre uslove. Kada se dođe u "Snowhall" ski halu, znate šta imate. Uslovi su prilično dobri, čak i odlični, to je prednost“, rekao je francuski ski reprezentativac Alexis Pinturault.

Ski hala "SnovWorld" u mestu Landgraaf u Holandiji čak ima homologovanu, od strane FIS-a odobrenu ski stazu za održavanje takmičenja. Tu su i dodatne 4 staze sa žičarom sedežnicom. Izgrađena je 2003. godine na površini od 35.000 m2.

Španci koriste svoji Indoor ski halu "SnowZone" u Madridu sa ski liftom i dve ski staze dužine 250 i 100m.

U Velikoj Britaniji "Snozone" hale u mestima Milton Keynes i Castleford su i sa ski stazama dugim oko 170 m nezamenjive za treninge britanskih takmičara u skijanju.

I Belgija ima svoj Indoor ski centar "" u mestu Peer, koji važi da ima najstrniju ski stazu. Glavna najduža ima 350m sa visinskom razlikom od 64m. Pored glavne tu su još staza za snowboaredre dužine 85m sa snowparkom kao i staza dužine 100m za početnike.

Ruska indoor ski hala "СНЕЖ.КОМ" se nalazi u Moskvi. Ima površinu od 22.000 m2 sa ski stazom dužine 365m, širine 60m sa visinskom razlikom od 65m. Skjijaše podiže Doppelmayr-ova četvorosed žičara uz još jedan ski lift i jedan bebi lift. Sneg se pravi spolja uz pomoć 3 mašime GENEGLACE, kapaciteta 30 tona snega dnevno, a na stazu se doprema cevima, što omogućava održavanje jedinstvene mikroklime u kompleksu. Temperatura se stalna, između -3 i -7 °C bez obzira da li su napolju februarski mrazovi ili julske vrućine.

Nordic ski tuneli
Postoje i Indoor ski hale - tuneli namenjeni za nordijsko skijanje odnodno skijaško trčanje. U Evropi ih ima 10, od toga 6 u Finskoj, 2 u Švedskoj i po jedan u Nemačkoj (u Oberhofu, dug 1754m, otvoren 2009) i Sloveniji (na Planici, dug 800m, otvoren 2016).

Ski tunnel Torsby prvi je skijaški tunel u istoimenom gradu u Švedskoj. Tunel je otvoren 16. juna 2006. godine i dugacak je 1,3 km, širok 8 m i visok 4 m. Izgradnja je pocela u aprilu 2005. godine, a ukupna investicija je iznosila nešto više od 61 milion SEK.

Indoor Ski istorija:
     - Prva zatvorena skijaška staza, "Schneepalast" koja je funkcionisala od 26. novembra 1927. do maja 1928. u Beču na napuštenoj železničkoj stanici, Nordwestbahnhof. Sneg je bio napravljen od sode.
     - Prva komercijalna zatvorena skijaška staza na svijetu radila je od 1987. do 2005. na planini Thebarton, u Adelaideu, Južna Australija.

Danas se, jasno razlikuju pristupi u zavisnosti od države u kojoj se nalazi zatvorena skijaška hala. Na primer, kao vodeća atrakcija šoping centra koji je vektor razvoja u Aziji, ali takođe može biti pravo sportsko skijaško središte u zemljama sa razvijenom skijaškom kulturom.

U svakom slučaju, u vreme kada je snega sve manje od Alpa do skandinavskih planina, skijaške strukture pod krovom nesporno imaju ulogu u popularizaciji skijanja i otkrivanju čari zimskih sportova.

       Izvor:  Leo Guilbert, montagneleaders.fr,   maj 2020.

 

Komentari