Vesti Hajla, Rožaje - Završena najuspješnija ski sezona na Turjaku, planovi za narednu

Hajla, Rožaje - Završena najuspješnija ski sezona na Turjaku, planovi za narednu

Hajla, Rožaje | 12.03.2019. | sharemontenegro.me
hajla2019 0

Ski sezona 2018/2019 na stazi „Turjak II“ završena je u petak 8. marta 2019, a toga dana je za sve posjetioce, skijaše i bordere bio besplatan ski pass.

Ski sezona počela je 08. januara 2019. i trajala je sve do 9. marta 2019., što je čini najuspješnijom sezonom na Turjaku od njegovog postojanja. Za to vrijeme na stazi je skijalo nekoliko hiljada skijaša, što je za znatno više od prošle sezone.

Menadžment Ski centra „Hajla“ je posljednjih godina permanentno radio na unapređenju svojih usluga, kako u praktičnom smislu tako i u usavršavanju, obrazovanju (obučavanju) kadra za veće izazove koje ih očekuju u daljem razvoju.

“Nastojali smo da usluge koje pružamo na skijalištu „Turjak II“ realizujemo profesionalno, odgovorno i prije svega smo željeli da budemo na usluzi svim posjetiocima. Rezultate koje smo postigli za kratko vrijeme daju nam dodatnu energiju da u tom smjeru u kontinuitetu pravimo ozbiljne iskorake u cilju razvoja naše opštine kao i potencijala koji su impozantni i svima nama nadam se dobro poznati” – navodi se u saopštenju ski centra Hajla.

Na skijalištu su realizovane brojne aktivnosti, od kojih izdvajamo sljedeće:

1. Ski opening 2019.

Svečano otvaranje nove sezone upriličeno je uz mnoštvo sadržaja i aktivnosti u januaru mjesecu.

2. Škola skijanja za djecu

Ski centar „Hajla“ svoju turističku ponudu bazira na kreiranju usluga namijenjenih najmlađima, pa u skladu sa tim iz godine u godinu razvija projekat škole skijanja za djecu predškolskog uzrasta kao i za osnovce, a sve u saradnji sa skijaškim klubom „Rožaje“ iz Rožaja.

3. Škola skijanja za odrasle

Menadžment preduzeća ove godine po prvi put je pokrenuo projekat škole skijanja za odrasle u januaru i februaru mjesecu. Veoma ih raduje veliko interesovanje za ovaj vid edukacije.

4. Škola snowboarda za djecu i odrasle

U saradnji sa snowboard klubom „Jump“ iz Rožaja, menadžment ski centra „Hajla“ pokrenuo je još jedan vid zabave i edukacije na skijalištu „Turjak II“, te je uz pratnju licenciranih snowboard instruktora obučavao sve zainteresovane za popularno snowboard.

5. Edukacija kadrova za školu skijanja/snowboarda

Rukovodstvo i menadžment ski centra nastojao je da dodatno školuje i edukuje i svoje kadrove i time osposobi učitelje na snijegu da sa Međunarodnom licencom skijanja/bordanja mogu adekvatno i profesionalno obavljati obuku ovih sportova na snijegu.

6. Hodanje na krpljama

U saradnji sa Lokalnom turističkom organizacijom i nevladinom organizacijom „Štedim“ realizovane su i tzv. ture hodanja na krpljama na relaciji Turjak-Lokve, uz napomenu da su svi krplje koristili i besplatno rentali u prostorijama turističke zajednice.

7. Redovna mini bus linija Rožaje-Turjak/Turjak-Rožaje

U saradnji sa Centrom za kulturu Rožaje, uspostavljena je redovna mini bus linija za vrijeme trajanja zimske sezone koja je prevozila putnike na relaciji Rožaje-Turjak.

8. Pješačenje na relaciji Turjak-Lokve

Pješačenje je najprirodniji i najlakši vid kretanja koje će vam obezbjediti zdravlje cijelog tijela. Redovno pješačenje ima mnogo pozitivnih efekata na naše psihičko i fizičko zdravlje. S toga je menadžment “Hajle” uspješno upriličio pojedinačne, grupne i organizovane ture pješačenja na padinama Turjaka i okolnih mjesta.

9. Igre, muzika i zabava na snijegu

U saradnji sa lokalnom turističkom organizacijom uspješno je realizovan niz sportsko rekreativnih sadržaja kao na primjer: mali fudbal na snijegu, odbojka na snijegu, vučaužeta na snijegu, sankanje. Pobjednike ovih igara menadžment ski centra “Hajla” je nagradio besplatnim ski passom.

10. Nabavka opreme za gorsku službu spasa


U cilju preventivnog djelovanja, menadžment ski centra “Hajla” je nastojao da obezbijedi svu potrebnu opremu za gorsku službu spasa za potrebe skijališta na „Turjaku II“.

11. Lokalna studija lokacije Hajla-Štedim

Na osnovu urađene studije lokacije Hajla-Štedim, a nakon toga revidovane od strane resornog ministarstva održivog razvoja i turizma, očekuje se raspisivanje tendera za izgradnju prve žičare na Štedimu.

Investicija vrijedna oko 15 miliona eura u više faza.

12. Medijska promocija turističkog potencijala opštine Rožaje i skijališta

Menadžment ski centra je imao usmeni dogovor sa televizijom Rožaje u cilju promovisanja i praćenja svih aktivnosti na skijalištu. U februraru mjesecu, ekipa RTCG-a posjetila je skijalište i snimila emisiju „Vrh program“.

“Tako smo na jedan vizuelno lijep način prezentovali Rožaje na satelitskom programu uz najmasovniju i najbolje organizovanu emisiju ikada o Rožajama. Takođe, televizija RTVNP konstantno je pratila naše aktivnosti kao i televizija RTK 2 (Kosovo) tako da smo uspostavili odličnu saradnju sa mnogim tv kućama i tako „probili“ medijsku blokadu izvan Crne Gore” – navode iz ski centra “Hajla”.

13. Snowboard kamp “Hajla 2019”

U martu mjesecu 2019. tradicionalno se održava Međunarodni snowboard kamp na planini Hajli, a menadžment skijališta je bio dio ove manifestacije te je u saradnji sa klubom „Jump“ dogovorena još ozbiljnija organizacija i realizacija ove manifestacije.

14. „Bijeli dan” svih osnovnih i srednjih škola u Rožajama

U saradnji sa svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji opštine Rožaje, dogovorena je lijepa vannastavna aktivnost na padinama Turjaka. Nakon toga, mnogi đaci su bili gosti skijališta na zadovoljstvo ljudi iz uprave.

15. Nabavka ski/snowboard opreme

“U nadolazećoj sezoni planiramo uz pomoć opštine Rožaje i sopstvenih prihoda obogatiti ponudu u nabavci ski/snowboard opreme i tako je staviti na raspolaganje svim posjetiocima što smo i uspjeli, tako da u ovom trenutku raspolažemo sa određenim brojem kvalitetne ski/snowboard opreme” – naglašava se u saopštenju ski centra “Hajla”

16. Svečano zatvaranje zimske sezone uz besplatno korišćenje usluga na skijalištu


“Vjerujemo da je ova sezona u svakom smislu svoje organizacije i realizacije bila jako uspješna i kao takva sa svim svojim rezultatima zaslužila je da posljednjeg dana sezone upriličimo besplatno skijanje povodom zatvaranja sezone 2018/19.”- piše u saopštenju ovog skijališta.

17. Zatravljivanje skijališta “Turjak II”

Nakon uspješno završene zimske sezone, zatraviće se prostor na skijalištu i tako preventivno djelovati po same skijaše/bordere.
“Ovim zatravljivanjem spriječit ćemo konstatno obrušavanje kamenja, kao i smanjiti na minimum eventualne povrede na samom skijalištu. Dvije travne smješe koje planiramo koristiti su: engleski ili francuski ljulj, na osnovu ukupne površine od 36033 m² s obzirom na to da se na 1ha zemljišta koristi 40 kg travne smješe potrebno je da na ovoj površini zatravimo 140 do 150 kg travne smješe engleskog ili francuskog ljulja. Zemljište je planiramo izorati, isfrezati i po mogućnosti izdrljati i nakon stavljanja travne smješe uvaljati ili utabati zemljište” – najavljuju iz ski centra.

18. Servisiranje žičare i postojeće mehanizacije kao i skladištenje istih

Poznato je da je raspoloživa mehanizacija na skijalištu izuzetno skupa i da je potrebno permanentno održavanje i servisiranje za šta su potrebna značajna sredstva. Vučne naprave i cijela potrebna elektronika, mehanika, djelovi i propratni sadržaji biće skladišteni za narednu sezonu.

19. Manifestacija “Tragom nestalih”, memorijalna planinska trka i pohod na Hajlu u čast sjećanja na Halita Nurkovića

Aktivni smo učesnici u organizaciji i tehničkoj pomoći ovog događaja koji se prošle godine organizovao i julu mjesecu.


Za kraj, menadžment ski centra “Hajla” se zahvaljuje svim posjetiocima skijališta na Turjaku, kao i svima onima koji su prepoznali trud da se Rožaje pozicionira na turističkoj mapi Crne Gore.

“Hvala svima koji su nam svojim dolascima, interesovanjem, komentarima i sugestijama ukazali povjerenje i na taj način podržali sve naše inicijative i trud koji ulažemo da ovo skijalište iz godine u godinu bude sve atraktivnije i bolje. Vidimo se naredne godine pored Turjaka nadamo se i na Hajli/Štedimu na novom najavljenom ski centru” – poručuju iz ski centra “Hajla.

Mi im od srca čestitamo na uspešnoj sezoni.

Komentari