Vesti Hajla i Štedim, Rožaje - Vlada CG raspisala tender za izgradnju žičare

Hajla i Štedim, Rožaje - Vlada CG raspisala tender za izgradnju žičare

Rožaje, MNE | 09.04.2019. | espona.me
hajla100x608

Vlada Crne Gore objavila je javno nadmetanje za izradu Idejnog rešenja, Glavnog projekta i izvođenje radova na izgradnji šestosede isklopive žičare, po principu “projektuj i izgradi”, kao i za izradu Idejnog rješenja ski staza na lokalitetu ˝Hajla i Štedim˝u Rožajama.

Procenjena vrednost iznosi 9 miliona eura, a rokovi za navedene radove su od dva do 12 mjeseci. Žičara je kapaciteta 2.600 skijaša na sat, dužina žice je oko 1.400 m.

Izgradnja žičara je samo jedan od projekata kojim će se valorizovati potencijali Hajle u Rožajama. Planirana je izgradnja ski staza, baznih stanica, pratećih objekata, elektroenergetske, saobraćajne, komunalne i ostale infrastrukture kao i nabavka opreme i mehanizacije te ostalog neophodnog za stavljanje u funkciju ski centra.

Procenjena ukupna vrednost investicije Ski centar na lokalitetu „Hajla“ iznosi 16 miliona eura, zaključuje se u saopštenju Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore.

---------

U nacrtu Lokalne studije lokacije "Hajla i Štedim" se navodi:

Što se tiče skijaškog turizma, u rožajskom delu severne prokletijske grupe planina izdvojene su tri potencijalne skijaške planinske zone sa sledećim denivelacijama:
-Zona Hajla-Štedim, oko 8000m
-Zona Belega, oko 5000m

Ove  zone  se  međusobno  dodiruju  pa  ih  je  moguće  i  objediniti  u  jedinstveni  skijaški sistem. Najkvalitetniji  prostor  za  formiranje  zimsko-sportskog centra sa brojnim skijalištima nalazi se u planinskom  kompleksu: Hajla-Štedim-Rusolija, na apsolutnim visinama 1200-2400m. Prosečan nagib topografske površine u tom prostoru kreće se od 13 stepeni (Ahmica) do 16 stepeni (Hajla) i 20 stepeni (Rusolija).

Idealni  uslovi  za  formiranje  skijališta  stekli  su  se  na  prostranom travnatom  platou, smeštenom  između  Ahmice (2272m), Rusolije (2382m) i Crnog Vrha (2110m), na apsolutnim visinama 1600-1800m.

Osnovni cilj izrade Lokalne studije lokacije "Hajla-Štedim", je da se stvore prostorno-planske i formalno-pravne pretpostavke za osmišljeni ekonomski razvoj izrazitih prirodnih potencijala, lokaliteta Rusolija, Štedim, Ahmica, Bandzov i Hajla, kao i izrada koridora koji funkcionalno treba da poveže taj prostor sa centrom grada.

Radi se o prostoru koji je sačuvan od devastacije i bilo kojeg vida zagađenosti odnosno da je reč o netaknutoj prirodi izuzetne lepote i prostoru za razvoj svih vrsta turizma.

 

Komentari