Vesti GSS - Održana speleo spasilačka vežba na Miroču

GSS - Održana speleo spasilačka vežba na Miroču

Miroč | 21.11.2011. | GSS
gsspb120357a

Miroč, Suvi ponor, 12-13. novembar 2011 - Gorska služba spašavanja Srbije (GSS) izvela je pokaznu speleo-spasilačku vežbu u jami Suvi ponor na Miroču. Na vežbi je bilo 58 učesnika. Dvadeset osam spasilaca iz GSS, 12 gostiju iz raznih klubova iz zemlje, 3 člana PTJ (Protiv-terorističke jedinice) i SAJ (Specijalne antiteroristicke jedinice) i  2 predstavnika sektora za vanredne situacije su prisustvovali vežbi, kao i 13 gostiju iz inostranstva (spasilačke službe Slovenije, Bugarske i BIH).

Simulacija pružanje prve pomoći ugroženom izveo je medicinski tim GSS-a na dnu jame dubine 130 metara, a zatim je devet ekipa transportovalo povredjenog u specijalnim speleospasilačkim nosilima kroz celu jamu do baze postavljene blizu izlaska. Prilaz ugroženom i postavljanje instalacije sa užadima i opremom za vertikalni transport trajalo je sat i po, pri čemu je napravljeno 50 sidrišta. Izvlačenje povredjenog spelo-spasilačkim nosilima sa dubine od 130 metara, posle pružanja prve pomoći je trajalo skoro 4 sata. Za tu svrhu upotrebljene su 4 instalacije za evakuaciju pomoću kontratega, 6 sistema za natezanje San Bernard i dve Tirolske traverze. Za instalacije i kretanje spasilaca kroz podzemlje i transport povredjenog upotrebljeno je kilometar i po super-statik užeta i oko pola tone razne druge opreme. Površinski transport dužine dva kilometra (od baze na izlasku iz pećine do mesta prihvata sanitetskim vozilom) izveden je uz upotrebu UTV2000 čamca. Cela vežba je trajala 9 sati i 21 minut.

Izvodjenje ove komplikovane i zahtevne vežbe dokazuje ugled koji GSS uživa medju regionalnim službama spasavanja i medjunarodnim organizacijama kao što je ICAR, u čije ime je GSS Srbije već izvodio trenažne vežbe.

Međunarodna komisija za alpsko spašavanje ICAR je asocijacija spasilačkih službi sveta kojoj je cilj razmena iskustava i znanja u oblasti letnjeg i zimskog spašavanja. ICAR je osnovan 1948. godine, a danas ga, uz GSS Srbije sačinjava još 29 drugih nacionalnih spasilačkih organizacija iz Evrope i Severne Amerike. Spasioci iz Južne Amerike, Južne Afrike i Nepala, kao dopisni članovi,  imaju koristi od rada ove asocijacije.

GSS već decenijama čini integralni deo strategije koju naša zemlja razvija u okviru priprema za vanredne situacije. Brza i bezbedna akcija medicinskog tima, transport speleo nosilima kroz stotine metara kanala i prelaz prepreka u teškim podzemnim uslovima potvrdjuje pripremljenost članstva i spremnost sužbe. GSS poseduje veliki deo specijalizovane opreme, ali joj treba još mnogo toga da dostigne nivo opremljenosti koje druge spasilačke službe iz regiona imaju uz pomoć svojih država. Najvaznije za GSS u ovom trenutku je obezbedidti adekvatan trenažni i magacinski prostor, kao i obezbediti sredstva za transport (vozila i tekuća sredstva održavanja).

Doprinos države koji je GSS-u potreban za nesmetan rad, uz godine specijalizovane obuke i redovnih vežbi - pretočene u sposobnost naših spasilaca – omogućavaju da je spesijalizovana pomoć lakše dostupna ljudima koji mogu da se nadju u nevolji kada druge, civilne i vojne službe ostanu bez adekvatnih rešenja.

Preuzmite: Elaborat izvodjenja speleospasilacke vezbe Suvi ponor - novembar 2011

 

Gorska služba spašavanja Srbije (GSS) je punopravni član Republičkog štaba za vanredne situacije. Sistemu za prevenciju i odbranu od vanrednih situacija GSS donosi ogromno iskustvo: vec 55 godina aktivno pomaže u ekstremnim uslovima: od zemljotresa u Skoplju 1963. do spašavanja povredjenih iz civilnih objekata pogodjenih u NATO agresiji 1999 godine. Ipak redovan rad tokom cele godine i u svim vremenskim uslovima je taj koji obezbedjuje da članovi službe uvek budu spremni, obučeni i opremljeni za sve vrste spašavanja.


Komentari