Vesti Green Pass za sada nije obavezan na žičarama u Italiji, ali...

Green Pass za sada nije obavezan na žičarama u Italiji, ali...

ITA | 05.09.2021. | dovesciare.it
sking social distance 5

Od 1. septembra Green pass je u Italiji postao obavezan za pristup nekim prevoznim sredstvima na velike udaljenosti, poput aviona, trajekata i brzih vozova. Izuzetak su žičare koje nastavljaju da se koriste sa ograničenjima.

Na žičarama se skijaši mogu prevoziti sa 100% svog kapaciteta uz obaveznu upotrebu maske, ali kapacitet korpi žičra koje se koriste sa spuštenom kupolom mora biti smanjen za 50%. I na kabinskim gondolama kapacitet je ograničen 50%, a isto toliko i u ski vozovima, i to uvek s maskom. Sa druge strane, ski liftovi i pokretne ski trake mogu se slobodno koristiti.

Međutim, kada počne skijaška sezona, ova ograničenja mogla bi značajno da otežaju korišćenje skijališta. Zato bi se ovde mogao usvojiti i zeleni prolaz, što bi omogućilo povećanje predviđenog protoka skijaša za zatvorena postrojenja ski instalacija na 80%.

"Dosadašnji maksimalni kapaciteti popunjenosti od 50% mogu se povećati na 80% u slučaju da se zakonskim odredbama za skijaška prevozna sredstva uvode obaveza Zelenog certifikata za COVID-19", navodi se u smernicama koje je objavilo Ministarstvo infrastrukture i transporta Italije.

Andi Varallo, predsednik sistema Dolomiti Superski, koji okuplja 12 skijaških područja Dolomita između Alto Adiđea, Trentina i Veneta, već se u julu nadao usvajanju Pasoša za vakcinisane kako bi minimizovao ograničenja na žičarama i tako omogućila što je moguće normalnija zimska sezona ...

Vraćajući se na smernice za korišćenje žičara u skijalištima, postoji niz pravila na koja smo već navikli:
- obaveza nošenja maske ili lične zaštitne opreme višeg nivoa (bandine i šalovi),
- sistematska dezinfekcija sredstava,
- ugradnja lako dostupnih dozatora kako bi se omogućilo čišćenje ruku korisnika i osoblja,
- uredan pristup objektima kako bi se izbegli redovi i okupljanja ljudi i obezbedilo održavanje najmanje jednog metra udaljenosti,
- kabine gondola, tokom faze prevoza skijaša, moraju biti provetrene, držeći otvorene prozore,
- u polaznim stanicama se preporučuje organizovanje ruta i redova čekanja kako bi se osiguralo međusobno distanciranje od jednog metra.

U slučaju potrebe ili hitne situacije (npr. Izuzetni atmosferski događaji), dozvoljena je upotreba žičara sa maksimalnim kapacitetom punjenosti za vremete trajanja te situacije, uvek uz upotrebu hirurške maske ili lične zaštitne opreme višeg nivoa.


      Izvor: DoveSciare.it

Komentari