Vesti Golija - Za dve godine žičara Golijska Reka – Jankov kamen

Golija - Za dve godine žičara Golijska Reka – Jankov kamen

Golija, Ivanjica | 28.04.2021. | ozonpress.net
Golija nema problema sa snegom ali se u nju ne ulae Ozonpress 1

Golija je jedna od retkih planina u Srbiji koja nema problema sa nedostatkom snega. Ono što muči ovu planinu jeste loša infrastuktura, nedostatak ski staza, žičara, smeštajnih kapaciteta… Novo rukovodstvo opštine Ivanjica ulaže napore da se do Golije izgradi kvalitetan put ali i žičara koja bi pokrivala najdužu ski stazu od tri i po kilometra.

Iako na Goliji trenutno ima metar i po snega na njoj skoro da nema turista. U zapećku zbog Zlatibora i Kopaonika, u ovu planinsku lepoticu koja je pod zaštitom Uneska nije se ulagalo.

I oni koji su želeli da ulažu obeshrabreni su, pa ova žičara, koja je građena pre 20 godina nikada nije ni završena. Novo rukovodstvo opstine obećava da će učiniti sve da u saradnji sa Skijalištima Srbije Golija napokon dobije žičaru i to sledeće godine.

Nadamo se da ćemo konačno, za dve godine, dobiti jednu žičaru na Goliji. Kada kažem Golija mislim na pravac Golijska Reka – Jankov kamen, staza koja je najduža u Srbiji od 3,5 km i koja ima visinsku razliku od 1.500 do 1.833 metra. Izgradnja žičare je prioritet Ivanjice, da dobijemo skijanje u parku prirode, da ne narušimo floru i faunu. Da pokušamo da na taj način podignemo naš grad razvojem turističkih potencijala — kaže Momčilo Mitrović, predsednik opštine Ivanjica.


Golija - staza

Trenutno na Goliji nema organizovanih smeštajnih kapaciteta koji bi mogli da prime veći broj turista. Možete odsesti uglavnom u domaćinstvima koja se bave seoskim turizmom.

Na Goliji danas ne postoji nijedan hotel niti smeštaj koji može da primi više ljudi. Trenutno postoji dosta vikendica, vikend naselje na  Gajićima i na Odvraćenici. Nije nam namera da Goliju urbanistički upropastimo. Plan nam je da na Goliji napravimo skijalište, u parku prirode,  da meštani ponude svoje proizvode, da zarade, a da hoteli i smeštajni kapaciteti budu van zaštićenog područja — kaže Mitrović.

Da bi se Golija razvijala preduslov je kvalitetna putna mreža. Put do Golije sa ivanjičke strane je jako loš. Država je prošle godine rekonstruisala put od Golijske reke do Odvraćenice i tu je uloženo 500 miliona dinara preko Puteva Srbije. Ostalo je još dosta posla.

Sada nam je prioritet da pravac iz Medjurečja i Kumanice asfalitramo, ostalo je još tri koliometra čime bi cela veza bila pod asfaltnim putem od Ivanjice do Golije. Obavili smo razgovore u Ministarstvu saobraćaja  i očekujem da ćemo za dve do tri godine završiti kompletnu infrastukturu. Imamo dva mosta i radovi ne mogu da se završe tako brzo — objašnjava Mitrović.

Razvoj Golije i turizma omogućio bi ekonomski napredak opština koje se na nju naslanjaju, ostanak ali i povratzak mladih u ove krajeve.  Tome na ruku ide i najavljena gradnja auto-puta od Požege ka Crnoj Gori.

      Izvor:  ozonpress.net

 

Komentari