Vesti Goč - U Kraljevu, nakon izgradnje odmarališta, razmišljaju o obnovi ski staza

Goč - U Kraljevu, nakon izgradnje odmarališta, razmišljaju o obnovi ski staza

Kraljevo | 12.09.2018. | Novosti, foto G. Šljivić
GOCKO

Kategorije

Na mestu nekadašnjih baraka na Goču, u kojima su generacije đaka iz mnogih srpskih gradova tokom minulih 40 godina boravile na školskim zimovanjima, letovanjima i nastavi u prirodi, završena je izgradnja novog paviljona Dečjeg odmarališta.

- Značajan deo novca koji smo od države dobili za sufinansiranje mera populacione politike iskoristićemo za rekonstrukciju ovdašnjih sportskih terena i balon-sale, a razmišljamo i o obnovi staza za skijanje i zimske sportove - kaže gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

Gradonačelnik dalje napominje da je izgradnja novog paviljona na nadmorskoj visini od 920 metara koštala oko 80 miliona dinara koje je lokalna samouprava obezbedila petogodišnjim kreditom na domaćem bankarskom tržištu.

Savremeni objekat - simbolično nazvan Gočko, prostire se na oko 1.700 kvadrata i raspolaže sa 38 komfornih soba u kojima je ukupno 160 kreveta. U svakoj smeštajnoj jedinici se nalaze zasebno kupatilo i televizor, a planirano je uvođenje i bežičnog interneta.


Na Goču nema skijanja

Planina Goč je pre svega poznata po zimskom boravku dece u prirodi jer je najpogodnija za prve skijaške korake, a ponuda prošle zime 2017/2018 je bila najsiromašnija do sada i zato što nema ni skijalište, koje je osamdesetih godina sagradila grupa entuzijasta zaljubljenih u ovu planinu sa pokojnim Mišom Milenkovićem na čelu.
Ali, zbog zastarelosti najpre je demontiran ski-lift, zatim su u procesu sudskog izvršenja, zbog duga radnicima Smučarskog kluba „Goč”, prodati tabač za sneg i ski-sanke. Zatim su čak i stubovi žičare jednosedežnice demontirani i prodati otpadu kako bi se namirio dug ostalim radnicima pomenutog kluba.

Neophodno je ulaganja u opremanje skijališta
Neodložno je dalje investiranje na Goču, kako bi se ovde krenulo uzbrdo, a ne u dalje propadanje. Potrebna su pre svega ulaganja u opremanje skijališta, podizanje modernije uspinjače, produžetak i uređenje novih dečjih staza za skijanje i sankanje, gradnja zatvorenog bazena, natkrivanje igrališta... – istakao je novembra 2017. Ivan Milić, direktor gradske ustanove Dečje odmaralište „Goč”.

 

Komentari