Vesti Goč, Kraljevo - Planiraju premeštanje dvoseda "Bela reka" sa Kopaonika

Goč, Kraljevo - Planiraju premeštanje dvoseda "Bela reka" sa Kopaonika

Goč, Kraljevo | 26.05.2020. | ekapija.com
belareka2 960x2

Kraljevčani planiraju da planina Goč ponovo postane nezaobilazna turistička destinacija, pre svega kada je reč o mlađoj populaciji i skijanju. Osim izgradnje novog ski-lifta na maloj stazi, koja uskoro počinje, u planu je i da i velika staza dobije dvosed žičaru, koju su ustupila Skijališta Srbije, najavio je za eKapiju Aleksandar Nestorović, direktor JP za uređenje građevinskog zemljišta u Kraljevu.

- Prošle godine sproveli smo javnu nabavku sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikcija da rekonstruišemo i opremimo malu stazu na Goču, koja je bila dužine oko 180 metara. Uradili smo projekat i napravili stazu od 350 metara na kojoj će biti izgrađen novi ski-lift "sidro" i očekujemo da radovi uskoro krenu - rekao je Nestorović.

Za izgradnju novog ski-lifta odabran je izvođač, kraljevačko preduzeće Amiga, a ugovorena vrednost radova je 34,8 miliona dinara.

Prema Nestorovićevim rečima, mala staza trebalo bi da bude spremna za predstojeću zimsku sezonu.

Međutim, osim uređenja male staze, postoje ambiciozni planovi i za uređenje velike.

- Obratili smo se Skijalištima Srbije, znajući da na Kopaoniku skidaju dvosed sa "Bele reke" zbog gondole koja treba da ide iz Brzeća, da nam taj dovosed poklone kako bismo opremili i veliku stazu koja ima oko 1.700 metara. Dobili smo pozitivan odgovor od njih. Posle remonta rekonstruisaćemo i tu stazu i pokušati da u upotrebu stavimo i topove za veštačko osnežavanje - kaže Nestorović.

Kako navodi, očekuje se da velika staza bude spremna za sezonu 2021.

Stari jednosed na velikoj ski stzi na Goču

- Uložili smo dosta u infrastrukturu na planini. Uredili smo paviljone sa 140 ležajeva, sredili balon dvoranu i spoljne terene , a imamo ideju da izgradimo i avantura park. Hoćemo Goč da pokrenemo za mlađu populaciju, to je dečja planina - zaključio je.

Inače, Goč je najstariji ski-centar u Srbiji, a posle četiri decenije staza "Dobre vode" je zatvorena 2017. godine, pa je tako ova planina izbrisana iz turističke ponude srpskih ski-centara.

Podsetimo, nacrtom Plana generalne regulacije "Goč" na ovoj planini je predviđena i izgradnja novih turističkih sadržaja, bungalova, otvorenih i zatvorenih bazena, kao i sportskih terena.

       Izvor: www.ekapija.com / I.M.

Rekonstrukcija puta od Kraljeva do Goča
Na državnom putu Kraljevo - Goč u toku je rekonstrukcija deonice od naselja Beranovac do ove planine, u dužini od 4,5 kilometra, a vrednost radova koje izvodi preduzeće „Novi Pazar - put“, iznosi oko 170 miliona dinara bez PDV-a.

- Radi se o veoma značajnom projektu koji finansiraju Vlada Republike Srbije i Javno preduzeće „Putevi Srbije“. Samo u prethodnih nekoliko godina uložili smo značajna finansijska sredstva u Goč, gde su izgrađeni novi paviljoni vrednosti 65 miliona dinara. Uskoro počinju radovi na postavljanju žičare na maloj stazi, ukupne vrednosti 35 miliona dinara, od čega je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija izdvojilo 20 miliona, a grad Kraljevo dodatnih 15 miliona dinara. Zahvaljujući JP„Skijališta Srbije“, dobijena je i žičara za veliku stazu. Očekujem da ćemo tokom naredne godine postaviti i nju. Asfaltirani su i prilazi Dečjem odmaralištu Goč, sredstvima koja je obezbedio grad, kaže gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Tokom radova koji se izvode na ovoj deonici puta betonirani su kanali i izgrađeni trotoari, kojih do sada nije bilo, a koji su sada popločani behaton pločama. Omogućavanje nesmetanog kretanja pešacima je od izuzetnog značaja budući da ovim putem deca odlaze do škole, a u ovom kraju postoje i četiri kompanije koje se bave transportom.

Kako ističe gradonačelnik Terzić, ovo je veliki napredak u oblasti bezbednosti saobraćaja, pogotovo bezbednosti dece, a značaj rekonstrukcije ovog puta je veliki jer vodi ka važnoj turističkoj destinaciji - planini Goč.

U preduzeću „Novi Pazar - put“ navode da je rok za završetak radova na ovoj deonici 30. jun, a od 1. jula biće nastavljeni radovi na narednih 8 kilometara na državnom putu Kraljevo – Goč, do skretanja za Sokolju.

     Izvor: Kurir.rs / J. S.

 

Komentari