Vesti Goč, Kraljevo - Na proleće počinje izgradnja novog ski lifta

Goč, Kraljevo - Na proleće počinje izgradnja novog ski lifta

Goč, Kraljevo | 13.02.2020. | politika.rs
go2020 Foto M Rajovic

Kategorije

Za izgradnju novog ski-lifta i skijaške staze država i grad Kraljevo izdvojili su trideset miliona dinara, ali je to bilo nedovoljno, pa su radovi za ovu zimu zakasnili.

Na Goču, planini udaljenoj tridesetak kilometara od Kraljeva, hotel i dečji paviljon su puni gostiju i ima snega, ali je već treća zima kako nema tehničkih mogućnosti za ozbiljnije skijanje. Oni najmlađi prve skijaške korake uče pešačeći uz padinu.

Kako smo već pisali u sudskom procesu koji su pokrenuli bivši radnici ski-kluba, tražeći isplatu zaostalih plata, okončanom pre dve godine, presuđeno je u njihovi korist. Novac za isplatu zarada obezbeđen je prodajom jedine klubske imovine: uspinjače, ski-lifta, mašine za tabanje snega, ski-sanki... Tako je ovo skijalište otišlo na „doboš”. Čak su i stubovi uspinjače demontirani i na ime duga prodati otpadu kao staro gvožđe.

Na to je, početkom prošle godine, stigla lepa vest, da će Goč ponovo biti skijalište, pogodno za decu i ostale skijaše početnike. Ministarstvo za sport, turizam i trgovinu izdvojilo je 15 miliona dinara, a toliko i grad Kraljevo. Kako je tada najavio Ivan Milić, direktor ovdašnjeg dečjeg odmarališta, za ovu zimsku sezonu trebalo je da se montira novi, moderan ski-lift, dužine oko tri stotine metara.

– Za te poslove bila je raspisana i javna nabavka, ali se pokazalo da izdvojeni novac nije bio dovoljan, pa se moralo obezbediti još pet miliona dinara. Iz gradskog budžeta biće izdvojena i ta suma, pa je javna nabavka raspisana ponovo. Odabran je izvođač, kraljevačko preduzeće „Amiga”, pa bi radovi trebalo da krenu na proleće. U tom slučaju, taj posao bi tokom leta bio okončan i sve bi bilo spremno za narednu zimsku sezonu – objašnjava direktor Milić.

Inače, i bez skijališta novi dečji paviljon, u kome se nalazi 130 kreveta, pun je dece iz više gradova Srbije. To se može reći i za hotel „Dobre vode”, koji je približnog kapaciteta, samo što je u njemu više starijih.

Uprkos teškoćama i odlaganjima, grad Kraljevo ipak ne odustaje da na ovoj planini stvori uslove za dobru zimsku i letnju turističku ponudu. Baš ovih dana na javnom uvidu je nacrt plana regulacije područja na vrhu Goča, koji za naredne godine, na oko 17,5 hektara predviđa gradnju građevinsko-turističkog kompleksa, gde bi se, pored novih objekata za smeštaj turista, nalazili manji ugostiteljski lokali, novi sportski tereni, zatvoreni i otvoreni bazeni... Kako se navodi, sveukupno, izraženo u bruto izgrađenoj površini, neće prelaziti 13.000 kvadratnih metara.

       Izvor: Politika.rs  Autor: Miroljub Dugalić   Foto: M.Rajević

 

Komentari