Vesti FIS Ski–roll "Zvezda kup 2021" na Zlatiboru

FIS Ski–roll "Zvezda kup 2021" na Zlatiboru

Zlatibor | 23.09.2021. | zurnal.rs
trcanje18.09.21 1 750x456

Na Zlatiboru je u subotu i nedelju 18-19. septembra 2021. održana FIS roler ski trka "Zvezda kup" - letnja verzija nordijskog skijanja.
Roler ski kup je održan u organizaciji zvanično najboljeg skijaškog kluba u Srbiji, Zvezda sa Zlatibora.

Nastupilo je oko 60 takmičara iz 10 zemalja. Osim domaćih skijaša iz Srbije, skijaši na rolkama iz Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Mađarske, Moldavije, Portugalije, Kolumbije i Zelenortskih ostrva borili su se za plasman na podijum i prvu poziciju u tri konkurencije.

Pored seniora na stazi su bili i nordijci starosti do 12 i 14 godina. Najmlađi su se takmičili na stazi od 3 kilometra, žene su imale distancu od 5, a muškarci od 10 km.

U subotu, prvog takmičarskog dana vreme nije bilo naklonjeno takmičarima i organizatoru, padala je kiša tokom čitavog toka trke. Ipak videli su se zapaženi rezultati i interesantne trke.
Kod seniora najbolji je bio Mađar Krištof Lagler njegovo vreme bilo je 25:07,6, ispred našeg Miloša Miloševića i Danijela Peškova iz Bugarske.

Anja Ilić, domaća takmičarka, bila je najbolja kod seniorki sa vremenom 16:51,3, što je vredan rezultat i korak bliže OI u Pekingu.


U nedelju, drugog dana takmičenja na Zlatiboru u nordijskom trčanju na roler skijama, okviru FIS trke Zvezda kup, videli smo još šest zanimljivih trka u tri starosne kategorije. Distanca je bila ista, za mlađe nordijce, starosti do 14 i do 12 godina, dužina je bila tri, za seniorke pet i seniore deset kilometara.

Dobra vest sa Zlatibora je da je naša najbolja takmičarka, Anja Ilić, zabeležila još jednu pobedu i da je sa novom trkom u kojoj je osvojila 72 FIS poena, zabeležila još jedan rezultat kojim je korak bliže OI u Kini. Ilićeva je u drugoj trci imala vreme 16:33,4 što je skoro pola minuta bolje od Grkinja, drugoplasirane Paraskevi Ladopolu, treća je kao i juče bila Marija Ntanu.

Mađarska je i ovoga puta imala pobednika kod seniora. Krištof Lagler koji je slavio prvog dana, sad je bio treći, a pobedu je odneo njegov kolega Adam Konja, sa 24:07,3. Drugo mesto pripalo je Bugarinu Danijelu Peškovu.

U mlađim kategorijama dve pobede domaćih nordijaca - Andrije Tošića (do 14 godina) i Anđela Rajevac (12). Preostala dva prva mesta pripala su Kristini Rozi iz Grčke i Blagojču Trajanovskom iz Severne Makedonije.

- Ostvaren je dobar rezultat, Anja Ilić je zabeležila dve pobede u dva dana i pokazala da joj je mesto na Olimpijskim igrama u Pekingu. I mlađe snage su opravdale ukazano poverenje, pobede drugog dana govore u prilog tome da smo dobro radili tokom leta. Žao mi je što zbog aktuelne situacije sa pandemijom nismo mogli da nastupimo u najjačem sastavu, imamo odlične juniore koji su bili sprečeni da nastupe na ovim trkama, da nije toga rezultati bi bilo još bolji – rekla je Mina Ilić, selektor nordijske reprezentacije Srbije, s razlogom više nego zadovoljna.

Komentari