Vesti EYOF 2019 - 30 dana do početka Olimpijskog fesrivala

EYOF 2019 - 30 dana do početka Olimpijskog fesrivala

Sarajevo | 10.01.2019. | sarajevo.ba
ezof 960x584

EYOF 2019 je najveći sportski događaj u Sarajevu nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. Ostalo je 30 dana do same ceremonije koja će nakon trideset pet godina učiniti da olimpijski plamen ponovo gori u olimpijskom Sarajevu.

Ceremonija svečanog otvaranja EYOF-a 2019. održaće se u organizaciji Grada Sarajeva 10. februara u 19 sati na olimpijskom stadionu.

U sklopu muzičko-scenskog perfomansa koji će obeležiti Ceremoniju otvaranja nazvanu „We create together“, predstaviće se 46 zemalja učesnica sa više od 1.500 sportista.

U protokolarnom dijelu ceremonije biće predstavljeno 46 zemalja učesnica. Kao i uvek Grčka će početi svečani defile reprezentacija, a zaključiće ga domaćin Bosna i Hercegovina. Tokom ceremonije otvaranja simbolično će se rukovati Vučko i Groodvy, maskote ZOI 1984. i EYOF-a 2019.

Alpsko skijanje, biatlon, skijaško trčanje, umjetničko klizanje, hokej na ledu, brzo klizanje, snowboard i karling, discipline su u kojima će se mladi sportisti takmičiti. Iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva poslane su poruke kako je sve spremno za realizaciju najvećeg olimpijskog festivala za mlade sportiste.

„Ovaj projekat je jako važan za Sarajevo iz više aspekata. Ovo je promocija sporta i sportskih vrednosti, novih generacija, mladih ljudi, koji će verovatno u budućnosti biti vrhunski sportisti i naš ponos. On je jako važan i politički, jer ga realizujemo zajednički, Sarajevo i Istočno Sarajevo. Na ovaj način želimo da pokažemo da smo sposobni, da možemo, da znamo, da imamo energije, da zajednički realizujemo projekte i ponovno probudimo olimpijski duh u Sarajevu“, istaknuo je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Gradonačelnik je poručio da bi 10. februar za sve nas trebao biti početak stvaranja novih sećanja za nove generacije, poput onih koje su napravljene u veme ZOI ’84.

 

Komentari