Vesti Evropa kup Kopaonik 2021, pokretač razvoja skijanja i turizma u Srbiji

Evropa kup Kopaonik 2021, pokretač razvoja skijanja i turizma u Srbiji

Beograd | 01.02.2021. | skijanje.rs
IMG4178 1000x608

Na konferenciji za medije održanoj u ponedeljak 01. februara 2021. povodom održavanja predstojećeg najvećeg ovogodišnjeg sportskog takmičenja u Srbiji, evropskog takmičenja u skijanju - Evropa kup 2021. na Kopaoniku, predstavljeni su detalji trka, učesnici, ali i značaj održavanja takmičenja ovog ranga za razvoj sporta i turizma u Srbiji.

Na konferenciji ovim povodom govorili su Goran Jevremović, predsednik Skijaškog saveza Srbije; Dejan Ćika, direktor Javnog preduzeća Skijališta Srbije; državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Žikica Nestorović i Tijana Maljković, sekretar Udruženja za turizam Privredne komore Srbije.

“Čast je organizovati takmičenje evropskog ranga u Srbiji. Možemo reći da je ovo istorijski događaj, jer se Evropski kup organizuje u Srbiji po drugi put posle više od 30. godina i verujemo da će se značaj ovog takmičenja tek osetiti, kako u skijanju kao sportu, tako i uvrštavanjem Kopaonika na mapu Međunarodne skijaške federacije. Očekuje se učešće oko 90 takmičarki iz 20 zemalja i još dodatni boravak stotinak ljudi iz svih timova.” rekao je Goran Jevremović, predsednik Skijaškog saveza Srbije i dodao je da je ovo pravi način da skijanje dobije svoje mesto u Srbiji i očekuje da će ovo takmičenje popularizovati ovaj sport kod nas.

“Poverenje koje nam je ukazala Međunarodna skijaška organizacija, kao budućem domaćinu jednog ovako značajnog sportskog događaja, zapravo je veliko priznanje za naš trud i rad. Ovim smo pokazali da stojimo rame uz rame sa evropskim ski centrima i da su se naši ambiciozni planovi, vredan rad i adekvatno ulaganje u skijašku infrastrukturu višestruko isplatili i dali odlične rezultate. Dovođenje Evropa kupa je jedno od njih i ovo je samo početak niza odličnih rezultata, jer nastavljamo da se još više trudimo i radimo kako bismo u skorijoj budućnosti doveli i Svetski kup na neku od naših planina,” izjavio je Dejan Ćika, direktor JP Skijališta Srbije.

“Svaka međunarodna manifestacija predstavlja jedan od najboljih načina promocije destinacije u kojoj se održava. Ova je naročito značajna, posebno zbog trenutka u kojem se održava jer će nas potvrditi kao ozbiljnu, odgovornu, sigurnu i bezbednu turističku destinaciju. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je u poslednjih 5 godina za različite infrastrukturne projekte uložilo 122 miliona dinara u cilju razvoja turizma na Kopaoniku. Sva ulaganja dala su rezultate i svaka sledeća ski sezona bolja je od prethodne,” rekao je ovom prilikom državni sekretar Ministarstva trgovine, turima i telekomunikacija Žikica Nestorović.

Tijana Maljković, sekretar Udruženja za Turizam Privredne komore Srbije izjavila je da im je veliko zadovoljstvo i čast da budu partner Evropa kupa 2021 i dodala: “Ovo prvenstvo ima mnogo dublji značaj za našu zemlju, jer se odvija se tokom pandemije. Važnost sportskih događaj za lokalnu i regionalnu ekonomiju je nemerljiv i zahteva pripremu i razvoj infrastrukture, promoviše destinaciju i utiče na popularnost sporta. Nadamo se da će ovo prvenstvo biti početak stabilizacije života u svim sferama i svetu, kao i vetar u leđa za sve nove događaje, a Srbija možda bude i domaćin Svetskog Skijaškog kupa.”

Evropa kup 2021 u disciplinama slalom i veleslalom za žene održaće se 22-25. februara na stazi Crna Duboka na Kopaoniku. U organizaciji ovog takmičenja učestvuju Skijaški savez Srbije, JP Skijališta Srbije i ski centar Kopaonik, pod pokroviteljstvom Međunarodne skijaške federacije (FIS), a uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije i Privredne komore Srbije.

 

Komentari