Vesti Durmitor - Skijalište Javorovača spremno za start ski sezone

Durmitor - Skijalište Javorovača spremno za start ski sezone

Žabljak | 27.10.2012. | vijesti.me
javorovaca 182391

Preduzeće "VZ sport", zakupac prigradskog skijališta Javorovača priprema skijaške staze, duge oko 500m sa visinskom razlikom od 90 metara, za nastupajuću sezonu. Uz pomoć radnih mašina kultivisani su problematični djelovi pri vrhu staze. Potkresane su grane drveća tako da će ljubitelje zimskih sportova dočekati spremni tereni popularnog skijališta.

Direktor ovog preduzeća Vuk Popović kaže da će se ovih dana izvršiti tehnički servis ski liftova, većeg sa sidrima i bejbi lifta, kao i uređaja za noćno skijanje.
"Ubrzo će pristići dva nova snjegotabača koji će biti garant kvalitetno pripremljenih staza po svim karakteristikama prilagođenih početnicima i onima koji ne žele ekstremno i zahtjevno skijanje. A novina u ponudi biće klizalište u podnožju. Za tu ponudu kupljena je mašina za glačanje ledene površine", kaže Popović.

On je istakao da će gostima na usluzi biti istoimeni restoran u podnožju staze sa svim restoranskim sadržajima i nacionalnom kuhinjom na meniju a od početka sezone, restoran Javorovača ponudiće i spavanje jer će se završiti sobe sa ukupno 50 kreveta.

"Dnevni ski pas za odrasle koštaće je osam eura. Dječiji i ski pas za noćno skijanje po pet eura. Žabljačkim osnovcima ponudićemo sezonski ski pas za 30 eura. Najam ski opreme za odrasle dnevno košta deset a za djecu sedam eura", kaže Popović.

Pored klizališta, kao novinu u ponudi Popović pominje deset motornih sanki.
"Ponudićemo ih, uz obaveznog vodiča, onima koji žele obići predjele Durmitora, Jezerske površi ili Sinjajevine. Kretaće se jasno utvrđenim i obilježenim stazama a okolnost da se radi o nekoliko paket usluga iziskuje i različite cijene korišćenja", kaže Vuk Popović.

Jesenji ali sunčan dan juče je primamio na popularno skijalište neke od rijetkih gostiju ali i prolaznike. Mališani su se zabavljali "kopnenim" igrama a odrasli na terasi popularnog restorana. Tema njihovih razgovora neizbježna.

Neizvjesnost oko prodaje ili zakupa glavnog žabljačkog skijališta Savin kuk, koja još uvijek traje. I sjećanje na osmu deceniju prošlog vijeka kada Javorovača sa još dva terena u okolini Žabljaka činila prva urbanizovana skijališta u Crnoj Gori. Ski centri Štuoc i Savin kuk izgrađeni su kasnije.

Bojazan da bi se tadašnja realnost vratila nakon gotovo 40 godina, prisutna je kod poznatog skijaškog radnika Milike Popovića ali i njegovih prijatelja, takođe zaljubljenika skijanja, koji su na kratko došli iz Nikšića.

    Izvor: www.vijesti.me

Galerija slika

Komentari