Vesti Durmitor - Delovi za novu žičaru čekaju bolje dane

Durmitor - Delovi za novu žičaru čekaju bolje dane

Žabljek, Durmitor | 15.08.2022. | Skijanje.rs
IMG202208021212421000x608

Tokom avgusta 2022. posetio sam skijalište Savin kuk na Durmitoru, i prijatno se iznenadio posećenošću. Parking je pun a u ponudi je panoramska vožnja dvosed žičarom kao i sadržaji za decu.

Ali jedan detalj, između parkinga i skijališta me je posebno iznenadio... Tu se nalazi nekoliko paleta sa konstruktivnim elementima za izgradnju temeljnih stopa nove žičare.

Prema rečima lokalnog poznavaoca prilika radi se o elementina šestosed žičare koja je nakon tenderskog postupka ugovorena još 2018. godine.

Kako je naveo, ovi delovi neophodni za početak radova na montaži žičare su doveženi na planinu, a ostali deo konstrukcije se nalazi uskladišten negde u Podgorici???

Ugovor je 31.07.2018. potpisan po principu "projektuj i izgradi" i obuhvata izradu tehničke dokumentacije, izgradnju isklopive šestosedne žičare kapaciteta 2600 skijaša na sat i izgradnju 4 km ski staze. Izvođač radova je trebao da bude: "Novi volvox" d.o.o. Podgorica.
(Vidi vest: https://www.skijanje.rs/vesti/durmitor-zabljak-potpisan-ugovor-za-novu-zicaru-i-ski-staze/)

Polazna stanica ove nove žičare je trebala da se nalazi na 100-200 m levo od polazne stanice sadašnjeg dvoseda "Savin kuk 1", dok će se izlazna stanica nove žičare još više udaljiti od starog dvoseda i izaći na kotu Panalj na 1813 m/nv.

(Crvena linija - trasa novog šestoseda, žuta linija - trasa postojećeg dvoseda, ljubičaste ljinije - ski staze).

A onda je iz nekih "viših" razloga sve stalo, kako je naveo lokalni poznavaoc prilika, nekome u tadašnjoj vladi nije bilo u interesu da se žičara gradi i sve je stopirano pod plaštom ekologije.

Kako je navedeno u oktobru 2021. pred početak prošle zimske sezone - Durmitorsko područja zahteva posebnu pažnju kada je u pitanju zaštita životne sredine i očuvanje dobra UNESCO Svetske baštine.
Stare instalacije će biti rekonstruisane ili zamenjene novim, sve pod kontrolom, prateći očuvanje univerzalnih prirodnih dobara Svetske baštine.

(Vidi vest: https://www.skijanje.rs/vesti/durmitor-za-skijaliste-savin-kuk-planirano-10-4-mil-eur/)

I od tada, više se NIŠTA NE DEŠAVA!!!
Ima li nade da Durmitor dobije novu žičaru?

Galerija slika

Komentari