Vesti Dronovi u službi postizanja veće bezbednosti i spašavanja u planinama

Dronovi u službi postizanja veće bezbednosti i spašavanja u planinama

Val Thorens, FRA | 29.09.2020. | inthesnow.com
Dron u slubi GSSa 3 960x584

Iz francuskog ski domena Tri doline za ovu zimu su najavili veću upotrebu dronova ove zime za postizanje veće bezbednosti u planinama.

Novi DJI dron koji se koristi u skijalištu Val Thorens ima dve ugrađene kamere, jednu sa termovizijskim slikanjem, a drugu zumom (do 180k). Ovi dronovi se sve više koriste kao pomoć spasilačkim timovima na skijalištima širom sveta.

Međutim, ova bespilotna letelica neće se koristiti samo za pomoć u pretraživanjima gorskih spasilaca, već će omogućavati osoblju skijališta da identifikuje moguće rizike od lavina ili drugih zona opasnosti, proceni situaciju a zatim da se vrlo brzo uspostavi strategija za bezbednosno reagovanje.

Još jedna inovacija novog drona je da ima ugrađen zvučnik koji omogućava da oni koji se nalaze u zoni opasnosti dobiju prave informacija i precizna uputstava dok čekaju dolazak skijaške ili spasilačke patrole.

„U malo verovatnom slučaju da se dogodi nešto vrlo ozbiljno, ski patrola može, zahvaljujući ovom dronu, brzo da otkrije tačan položaj ljudi koji su u opasnosti, kao i da vidi određene tragove koji privlače pažnju o njihovoj lokaciji. Oni mogu nadgledati rizična područja (lavine, pretnje klizištima, poplave, sistemi aktiviranja lavina itd.) i u stvarnom vremenu pratiti kako to može uticati na skijaško područje kako bi se sprečile potencijalne opasnosti“, objasnio je portparol Val Thorens-a, dodajući:

„Dron predstavlja izvanredan razvoj u našim aktivnostima i način je da podržimo timove za usluge nagiba. Spisak njegovih mogućih upotreba nije potpun, što pokazuje potencijal drona, kako sada, tako i u budućnosti, zahvaljujući stalnom tehnološkom napretku u ovom sektoru. Termalna kamera pomaže u identifikovanju prisustva izvora toplote, dok se ultra moćni zum koristi za lociranje i identifikaciju prirode terena i uslova u kojima spasilački radnici moraju da idu. Uređaj vam može pomoći da dobijete dragocene minute i spasite živote.“

Očekuje se da će i drugo planinsko osoblje u široj dolini Belleville (jednoj od 3 Doline), koja uključuje ski centre Les Menuires i St Martin de Belleville, takođe početi da koriste dronove od sledeće sezone.

   Izvor: inthesnow,   Foto: T.Loubere, Val Thorens

 

 

Komentari