Vesti Cmiljača - Ski centzar će se završiti do 2022.

Cmiljača - Ski centzar će se završiti do 2022.

Bijelo Polje | 17.01.2019. | Dnevne novine
Cmiljaa program privremenih objekata 100x608

Predsednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović kazao je da bi izgradnja Ski centra Cmiljača, vrednog 23 miliona eura, trebalo da se završi do 2022. godine. On je na jučerašnjoj sjednici lokalnog parlamenta naveo da se ovaj projekat realizuje u dvije faze.

Prva, kako kaže, obuhvata izgradnju putne infrastrukture, bazne stanice sa pratećim sadržajima, parking prostorom, izgradnju elektroenergetske mreže, ski-lifta, hidrotehničke i telekomunikacione infrastrukture, oko tri kilometra ski-staza i nabavku neophodne mehanizacije i opreme. Planirani rok završetka I faze je 2020. godina.

Druga faza obuhvata radove na osnježavanju skistaza. Planirani rok završetka II faze je do 2022.

Prvi čovjek opštine pojasnio je da će Ski centar Cmiljača na Bjelasici sa magistralnim putem M21 povezivati putni pravac Ravna Rijeka - Latinska kosa, Jasikovac - Cmiljača, dužine 15,5 kilometara.

“Za izgradnju ovog puta urađen je i revidovan Glavni projekat, riješeni imovinski odnosi i dobijena građevinska dozvola. Projekat se realizuje po dionicama i fazama. Za dionicu puta Ravna Rijeka Latinska kosa Jasikovac, urađen je prvi sloj asfalta u dužini od 5,5 km, kao i most na rijeci Ljuboviđi. Takođe, urađen je projekat za sanaciju klizišta na ovoj dionici puta, a radovi će početi naredne godine. U nastavku trase ovog puta, u dužini od pet kilometara, izvode se radovi na proboju te dionice, koji su u završnoj fazi. Na preostaloj dionici trase puta do Cmiljače, ugovoreni su radovi na proboju puta i izvođač će biti uveden u posao u 2019. godini, kada vremenski uslovi to dozvole. Uz žičaru Ski centra Cmiljača, planirana je izgradnja bazne stanice, po sistemu projektuj-izgradi, površine 1200 m2 sa 300 parking mesta, investicione vrijednosti 1,1 milion eura”, kazao je Smolović, prenele su Dnevne novine.

Vrijednost ugovora za izgradnju žičare je 7.988.000 eura.

“Žičara Z-7 je dužine 1140 m, sa šest sedišta, kapaciteta 2600 skijaša na sat i tri kilometra ski-staza, prosječne širine 40 metara. Rok za izradu projekta i izgradnju žičare je 18 mjeseci od dana dobijanja građevinske dozvole, kao i za izradu tehničke dokumentacije za sistem vještačkog osnježavanja ski-staza sa 30 cm snijega za vrijeme od 60 sati kod vlažne temperature (-5 C°)”, objasnio je Smolović.

    Izvor: Dnevne novine

 

Komentari